Datoria externa a Romaniei a crescut cu peste 8 mld. de euro in primele sapte luni ale anului 2019

In perioada ianuarie - iulie 2019, datoria externa totala a Romaniei a crescut cu 8,194 miliarde de euro, in principal ca urmare a emisiunilor de euroobligatiuni ale Ministerului Finantelor Publice si a preturilor titlurilor de valoare emise de administratia publica.

Emisiunile de euroobligatiuni ale Ministerului Finantelor Publice au fost in valoare de 5 miliarde de euro, iar titlurile de valoare emise de administratia publica s-au ridicat la 2,1 miliarde de euro in perioada ianuarie-iulie, sume ce au contribuit in principal la cresterea datoriei externe a Romaniei cu peste 8 miliarde de euro, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Astfel, datoria externa pe termen lung a ajuns la 73,3 miliarde de lei la sfarsitul lunii iulie, cu 7,9% mai mult fata de finalul anului trecut, in timp ce datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 31 iulie 2019 nivelul de 34,280 miliarde de euro, in crestere cu 9% fata de 31 decembrie 2018.

In ceea ce priveste contul curent al balantei de plati, acesta a inregistra un deficit de 6 miliarde de euro, in primele sapte luni din 2019, in crestere cu circa 24% comparativ cu cel din perioada similara din 2019, de 4,8 miliarde euro.

Conform sursei citate, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2,069 miliarde euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mare cu 436 milioane euro, balanta veniturilor primare a avut un deficit mai mic cu 720 milioane euro, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mic cu 253 milioane euro.

Citeste si:
Nicușor Dan: Pare incredibil, dar încă plătim datorii de acum doi ani
Nicușor Dan: Pare incredibil,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri