BCE a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 0,05%

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, in linie cu asteptarile analistilor.

"Consiliul Guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene, citat de Mediafax.

Ultima modificare a ratei dobanzii de politica monetara a BCE a avut loc in luna septembrie a anului trecut, cand institutia a coborat dobanda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior. Presedintele BCE Mario va sustine o conderinta de presa la ora 15:30, ora Romaniei.

Analistii anticipeaza ca Draghi va vorbi despre evolutia programului de achizitii de obligatiuni lansat de BCE la inceputul lunii martie si ca va preciza daca exista posibilitatea ca aceasta masura sa fie stopata inainte de termenul anuntat initial, potrivit Bloomberg.

Programul BCE de relaxare cantitativa prevede cumpararea de active, inclusiv obligatiuni guvernamentale, in valoare de 60 de miliarde de euro in fiecare luna, pana in septembrie 2016. Institutia va cheltui, astfel, 1.080 de miliarde de euro in total in cadrul acestui program, pentru a sprijini accelerarea inflatiei din zona euro spre tinta BCE de putin sub 2% si pentru sustinerea economiei.

Citeste si:
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei
Banca Centrala Europeana a...
Citeste si:
Primele semne de sarcina
Primele semne de sarcina

Preturile de consum din zona euro au coborat cu 0,1% in martie fata de aceeasi luna din 2014, marcand a patra luna consecutiva de valori negative, insa ritmul de scadere a fost cel mai lent din aceasta perioada, potrivit datelor Eurostat.

In luna februarie, inflatia s-a situat la -0,3%, iar in ianuarie preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai important declin de la infiintarea zonei euro, in 1999, pana in prezent.

Un nivel al inflatiei de -0,6% a mai fost inregistrat in zona euro doar in luna iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice. Analistii se asteapta ca Draghi sa comenteze si in legatura cu efectele pe care situatia Greciei le-ar putea avea asupra zonei euro, in conditiile in care guvernul de la Atena risca sa ramana fara fonduri in luna aprilie.

Consiliul Guvernator al BCE a decis marti sa suplimenteze cu 800 de milioane de euro fondurile disponibile pentru bancile din Grecia prin programul de finantare de urgenta ELA (emergency liquidity assistance), la 74 de miliarde de euro.

Citeste si:
Criza ar putea majora împrumuturile eurozonei cu 1.500 de miliarde...
Christine Lagarde: Criza ar...

Sursa foto: Banca Centrala Europeana/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri