In asteptarea deciziei, costurile de finantare ale statelor din zona euro au trecut de maximele ultimelor 12 luni.
Astfel, randamentul oblgatiunilor guvernamentale germane cu maturitatea la 10 ani a depasit joi pragul de 2%, urcand la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni, potrivit datelor Bloomberg, citate de Mediafax.

Costurile de finantare ale Austriei, Finlandei si Olandei au crescut de asemenea la cele mai ridicate niveluri din ultimul an.

Franta a efectuat joi un plasament de titluri de stat de 4,2 miliarde euro, cu scadenta in anul 2023, la un randament mediu de 2,57%, cel mai ridicat din luna mai a anului trecut. Pe piata secundara, randamentul de referinta al obligatiunilor guvernamentale franceze cu maturitatea la 10 ani a atins 2,61%, nivel record pentru mandatul presedintelui Francois Hollande.

Citeste si:

Spania a vandut joi obligatiuni la 10 ani in valoare totala de 2,4 miliade euro, la un cost de 4,5%, cel mai scazut din ultimii trei ani, situatia datoriei spaniole fiind similara pe piata secundara.

Si regiunea nordica a fost afectata de volatilitatea ridicata. Costurile de finantare ale Suediei la 10 ani au atins pe piata secundara nivelul e 2,7%, cel mai ridicat din ultimii doi ani.

Banca Angliei a mentinut de asemenea, joi, dobanda de politica monetara la 0,5% si programul de relaxare cantitativa la 375 miliarde lire sterline. Institutia a anuntat cu o luna in urma, dupa preluarea mandatului de guvernator de catre canadianul Mark Carney, ca nu va trece la o politica monetara mai restrictiva inainte ca somajul din Marea Britanie sa scada la 7%, fata de 7,8% in prezent.