"La sedinta de astazi, Consiliul Guvernatorilor BCE a decis ca dobanda principalelor operatiuni de refinantare si dobanzile facilitatii marginale de credit si facilitatii de depozit vor ramane neschimbate la 0,75%, 1,5%, respectiv 0%. Presedintele BCE va comenta asupra motivelor aflate la baza acestor decizii la o conferinta de presa care va incepe la 2:30 PM CET (15:30 ora Romaniei - n.r.)", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei, potrivit Mediafax.

In sedinta de la inceputul lunii iulie, BCE a coborat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungand la minime istorice.

Banca Angliei a mentinut joi dobanda cheie la 0,5% si a mentinut programul de cumparare de obligatiuni din piata la un plafon de 375 miliarde lire.

Banca centrala a Suediei a redus joi dobanda de politica moentara de la 1,25% la 1%, un nou minim istoric, spre surprinderea analistilor.
Draghi a declarat la inceputul lunii iulie ca va face "tot ceea ce este necesar" pentru a asigura surpavietuirea monedei euro. In linii mari, planul sefului BCE se refera la reducerea costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei prin achizitii masive de obligatiuni.

BCE ar urma sa cumpere obligatiuni guvernamentale ale celor doua tari de pe piata secundara, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar trebui sa achizitioneze in paralel titluri direct de la trezoreriile din Roma si Madrid. Achizitiile ar fi conditionate de tinte fiscale si reforme economice, asemenea unui acord de finantare externa.

Potrivit informatiilor obtinute de Bloomberg de la surse oficiale, proiectul lui Draghi presupune interventia pe piete pentru a readuce dobanzile sub control prin achizitii nelimitate de obligatiuni cu maturitatea de pana la trei ani. Banca centrala a Germaniei se opune planului, potrivit Bloomberg.