Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Acordul, care este insotit de un imprumut in valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeana, a fost semnat in septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care Romania l-a negociat cu partenerii internationali din 2009.

Romania a obtinut o ajustare fiscala impresionanta in ultima perioada, in mare parte datorita reducerii de cheltuieli, insa o relaxare a disciplinei fiscale ar putea sa genereze probleme in viitor, declara anterior Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania.

In noul Cod Fiscal, autoritatile romane propun mai multe masuri si facilitati fiscale ce ar putea sa fie implementate in urmatorii doi ani. Printre acestea se afla reducerea TVA in 2016, a accizelor, taxelor pe dividende, dar si eliminarea taxei pe constructii speciale. Impactul estimat al acestor masuri asupra veniturilor statului este de 2,2% din PIB.

Sursa foto: Shutterstock