Cursul pentru euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut joi cu 1,13 bani, la 4,4177 lei, si a revenit astfel aproape de nivelul inregistrat la finele saptamanii trecute, in timp ce dolarul a urcat cu 0,95 bani, la 4,1152 lei.

Miercuri, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4290 lei, iar pentru dolar de 4,1057 lei. Moneda europeana s-a situat vineri la 4,4110 lei, insa dupa doua sedinte de crestere a ajuns marti la 4,4508 lei, cel mai ridicat curs de la inceputul lunii martie. Referinta pentru francul elvetian a scazut cu 5,07 bani, de la 4,3161 lei la 4,2654 lei, potrivit Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara la 4,4170 lei, fata de 4,4241 lei pe finalul sedintei de miercuri. "In pofida unor presiuni de depreciere pe valutele regionale, credem ca intarirea leului de ieri ar putea fi o recuperare a miscarilor pierdute in precedentele doua sedinte, cand moneda romaneasca a mers impotriva tendintei regionale si s-a depreciat pe fondul unor ordine comerciale mai mari. Cum stirile din Grecia par sa indice o situatie mai calma, credem ca am putea asista astazi la o apreciere suplimentara, in conditiile in care perechea euro/leu a coborat sub 4,42 in tranzactiile de dimineata", se arata intr-o nota catre analisti si investitori a ING Bank Romania.

Cursul a deschis la 4,4215 lei/euro, nivel care a ramas si maximul zilei, in timp ce minimul a fost inregistrat la 4,4150 lei/euro. In regiune, forintul a scazut cu 0,3%, iar zlotul cu 0,5%. Cele doua valute au scazut si miercuri in raport cu euro, dupa ce s-au intarit mai puternic in primele doua zile ale saptamanii.
Leul s-a depreciat in primele doua sedinte ale saptamanii, iar marti aproape de mijlocul zilei cursul a urcat chiar peste 4,45 lei/euro, dar ulterior a inceput sa recupereze din terenul pierdut.

Pe pietele externe, dolarul a stagnat la 0,9325 euro, iar francul elvetian a urcat cu 0,6%, la 0,9651 euro, dupa ce s-a depreciat mai puternic in sedinta precedenta. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au urcat joi la 0,49% - 0,92% pe an, fata de 0,42% - 0,85% pe an miercuri, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au urcat la 1,59% - 2,05% pe an, de la 1,53% - 1,98% pe an in sedinta anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,47% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri