In primele trei luni ale anului trecut, Erste a consemnat un profit net de 103,3 milioane euro, iar in decembrie avea active de 196,3 miliarde euro. Evolutia bilantului reflecta majorarea portofoliului de imprumuturi cu 2,2% fata de finalul anului 2014, la 123,4 miliarde euro, care a fost sustinuta de cresterea creditarii cu 1,6% pentru persoanele fizice, cu 2,6% pentru IMM-uri si cu 9,4% pentru companiile mari, relateaza Mediafax.

In plus, portofoliul de depozite s-a majorat cu 1,8%, la 124,8 miliarde euro. Ponderea creditelor neperformante in totalul imprumuturilor a scazut de la 8,5% la sfarsitul anului trecut la 8,1% la 31 martie. "Am inceput in forta anul 2015 si am inregistrat un profit net consistent, datorita unui mix de evolutii pozitive: revenirea economiilor duce la cresterea creditarii, iar costurile cu creditele neperformante scad conform asteptarilor. Per total, regiunea Europa Centrala si de Est isi confirma potentialul considerabil prin contributia semnificativa, de 61,4%, la profitul operational al Erste Group”, a declarat intr-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

El a aratat ca o contributie esentiala la rezultatele inregistrate a avut-o cresterea volumului creditarii pentru populatie si companii in Austria, Slovacia si Republica Ceha si ca vede semne incurajatoare pe segmentul persoanelor fizice la subsidiara din Romania, care a devenit din nou profitabila.

Totodata, incheierea conversiei creditelor in valuta pe piata din Ungaria permite Erste in continuare sa se ocupe de cresterea business-ului. Grupul a continuat sa isi imbunatateasca eficienta operatiunilor, inregistrand un raport cost/venit de 56,1% in primele trei luni din 2015, fata de 57% in aceeasi perioada a anului trecut. Venitul operational s-a situat la 1,69 miliarde euro, in scadere cu 0,1%, iar cheltuielile administrative s-au redus cu 1,6%, la 948,1 milioane euro.

Citeste si:

Profitul operational a crescut cu 1,9%, la 741 milioane euro, fata de 727,3 milioane euro la trei luni anul trecut.

Erste estimeaza o crestere economica pentru acest an intre 2% si 3% pentru toate pietele de baza din Europa Centrala si de Est (ECE), cu exceptia Croatiei, pe fondul majorarii cererii interne, in timp ce perspectivele de crestere economica pentru Austria se plaseaza sub 1%. Rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) este estimata la 8%-10% in 2015, capitalul tangibil insumand la finalul anului trecut 8,4 miliarde euro.

Previziunile privind profitul operational indica reducerea cu sub 5%, in contextul inregistrarii unor rezultate operationale mai reduse, dar sustenabile, in Ungaria (ca urmare a volumelor mai reduse rezultate din conversia creditelor in valuta) si in Romania (efect unwinding mai redus), precum si al contextului caracterizat de dobanzi reduse. Erste preconizeaza un avans al creditarii cu mai putin de 5%, precum si reducerea costurilor de risc la 1-1,2 miliarde euro.