Grupul Erste a raportat pierderi de 1,48 miliarde de euro pentru primele noua luni ale anului, pe fondul costurilor de risc provizionate pentru reducerea portofoliului de credite neperformante, inclusiv pentru Romania, se arata in raportul financiar al grupului.

Venitul net din dobanzi s-a redus la in primele noua luni din 2014 la 3,56 miliarde de euro, in special pe fondul ratei scazute a dobanzilor din mediul bancar si al efectelor de curs valutar. Prin comparatie, in perioada corespunzatoare a anului trecut venitul net din dobanzi a fost de 3,51 de miliarde de euro.

Venitul net din taxe si comisioane a crescut la 1,37 miliarde de euro in intervalul ianuarie-septembrie, fata de 1,34 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut, datorita imbunatatirii gestionarii activelor, informeaza Mediafax. Rezultatul net din tranzactionare a coborat la 166,5 milioane de euro, de la 184,2 milioane de euro, in timp ce venitul operational a scazut cu 2,8%, la 5,11 miliarde.

Am redus creditele neperformante cu mai mult de 1 miliard de euro in comparatie cu anul trecut.

"Rezultatele noastre pentru primele noua luni din 2014 respecta estimarile pe care le-am facut in vara. Am trecut fara probleme testele de calitate a activelor si testele de stres realizate de Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana, in pofida estimarilor utilizate pentru unele dintre piete noastre din Europa Centrala si de Est, in special pentru Cehia si Croatia. Nu asteptam provizioane suplimentare. Am redus creditele neperformante cu mai mult de 1 miliard de euro in comparatie cu anul trecut", a declarat Andreas Treichl, CEO-ul Erste Group, citat in comunicatul Erste Bank privind rezultatele financiare la noua luni.

Pierderea neta din reevaluarea activelor financiare neevaluate la valoarea justa prin profit sau pierdere s-a majorat cu 34,5%, la 1,67 de miliarde de euro, respectiv 175 puncte de baza in raport cu nivelul mediu al imprumuturilor catre clienti. La aceasta pierdere a contribuit si cresterea costurilor de risc in Romania rezultate din reducerea portofoliului de credite neperformante.

Cheltuielile administrative generale au scazut cu 4,8%, la 2,78 miliarde de euro, de la 2,92 miliarde de euro, in principal datorita cheltuielilor mai reduse cu personalul. Aceasta evolutie a determinat raportarea unui profit operational de 2,33 miliarde euro (-0,2%) si unui raport cost/venit de 54,4%, fata de 55,6% in primele noua luni ale anului trecut. Taxele pe venit s-au majorat la 433,9 milioane de euro. Capitalul total conform IFRS s-a diminuat la 13,7 miliarde de euro, fata de 14,8 miliarde de euro. Capitalul comun de rangul 1 (CET 1, implementat integral) a scazut la 10,9 miliarde euro fata de 11,2 miliarde euro (Basel 2.5) la sfarsitul anului 2013.

Activele ponderate la risc (implementate integral) au crescut la 100,6 miliarde euro (sfarsitul anului 2013: 97,9 miliarde euro). Indicele capitalului comun de rangul 1 (CET1, implementat integral) s-a situat la 10,8%, fata de 11,4% (Basel 2.5). Indicele de capital total (Basel 3, implementat integral) a scazut la 15,7%, fata de 16,3% (Basel 2.5) la sfarsitul anului 2013.

Totalul activelor s-a situat la 197,0 mililarde euro. Portofoliul net de credite catre clienti a crescut usor la 120,5 milliarde euro (la sfarsitul anului 2013: 119,9 miliarde euro). Raportul credite/depozite s-a situat in primele noua luni din 2014 la 100,3% (la sfarsitul anului 2013: 98%).

Erste se asteapta pentru Romania la o normalizare completa a costurilor de risc la 100-150 puncte de baza in raport cu nivelul mediu brut al imprumuturilor catre clienti incepand cu 2015, insotita de o reducere accelerata a portofoliului de credite neperformante. Erste estimeaza o pierdere pe intregul an de 1,4-1,6 miliarde euro, in conditiile unor costuri de risc de 2,1-2,4 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri