"Aceste referiri la acea prevedere, care saptamana viitoare se va regla in Parlament, aceea care nu dadea dreptul unui agent economic, in cazul in care obtine in instanta castig de cauza, sa-si recupereze banii, ceea ce intr-adevar nu se poate accepta. Si fara actiunea Avocatului Poporului s-ar fi modificat saptamana viitoare in Parlament", a afirmat vineri ministrul, citat de Mediafax.

Cei care au castigat in instanta dreptul de recuperare a banilor in urma sanctiunilor aplicate de ANAF vor primi sumele respective din partea statului, modificare prevederii aplicandu-se retroactiv. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala in cazul OUG 8/2015, aratand ca nereturnarea unei amenzi dupa decizia instantei de anulare a unei contraventii date de ANAF este neconstitutionala si permite abuzuri din partea organelor de control.

Intr-un comunicat transmis vineri, Avocatul Poporului anunta ca a sesizat Curtea Constitutionala privind exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative. In opinia Avocatului Poporului, actul normativ vizat este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza drepturi si libertati consitutionale, in speta accesul liber la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati, precum si libertatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate.

"In plus, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 8/2015 incalca principiul separatiei si echilibrul puterilor in stat si independenta judecatorilor prin faptul ca hotararea judecatoreasca de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei nu are nici o finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vatamata in patrimoniul sau, intrucat amenda si suma de bani achitata nu se restituie, asa cum reiese din textul legal criticat", arata Avocatul Poporului.

Citeste si:

De asemenea, acesta sustine ca masura reglementata prin prevederile legale criticate este de natura a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscand faptul ca solutia de anulare a procesului-verbal de contraventie pronuntata de instanta de judecata nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot incheia procese-verbale in afara legii. Avocatul Poportului mai sustine ca Ordonanta de Urgenta 8/2015 nu contine numai simple norme de procedura care sa vizeze competenta instantelor judecatoresti, ci si norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinte negative iremediabile pentru activitatea economica a persoanelor vizate de ipoteza normei legale.

Saptamana trecuta, PNL a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Ordonanta de Guvern 8/2015, care a intrat in vigoare in 28 aprilie si care stabileste ca in cazul unei decizii a instantei de anulare a unei contraventii date de ANAF amenda nu poate fi recuperata. Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu arata ca prin aceasta ordonanta de urgenta Justitia este "terfelita de Guvern, care nu pune pret pe separatia puterilor in stat", el facand referire la articolul care prevede: "In situatiile prevazute la pct. (VII), daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator. Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata se face venit la bugetul de stat, poate fi achitata la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se restituie, in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei".

"Cu alte cuvinte, va adresati instantei pentru a va anula procesul verbal, dar banii sunt luati si nu se mai restituie. E curat neconstitutional. Sesizez Avocatul Poporului, sa transmita la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate a acestui articol", spunea Nicolaescu. Ordonanta de Urgenta a Guvernului 8/2015 modifica si completeaza mai multe acte normative, prevazand printre altele legiferarea bacsisului. Teodorovici a anuntat insa, vineri, ca obligativitatea taxarii bacsisului va fi eliminata si ca pentru industria turismului si HoReCa va fi introdus impozitul forfetar, de la 1 ianuarie 2016.