Eugen Nicolaescu a aratat ca Justitia este "terfelita de acest Guvern care nu pune pret pe separatia puterilor in stat". Nicolaescu a citit prevederea din Ordonanta de Urgenta 8/2015, care a intrat in vigoare 28 aprilie 2015 si care, in opinia liberalilor, introduce o noua "aberatie": "In situatiile prevazute la pct. (VII), daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator. Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata se face venit la bugetul de stat, poate fi achitata la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se restituie, in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei", relateaza Mediafax.

"Cu alte cuvinte, va adresati instantei pentru a va anula procesul verbal, dar banii sunt luati si nu se mai restituie. E curat neconstitutional. Sesizez Avocatul Poporului, sa transmita la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate a acestui articol", a spus Nicolaescu.

O reactie asemanatoare a avut si senatorul PNL de Tulcea Octavian Motoc."Va dati seama ce inseamna asta? Chiar daca agentul economic in cauza ar fi victima unui abuz al inspectorilor ANAF si instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei, aceasta decizie va fi ignorata de ANAF, care nu va returna suma contribuabilului in cauza. Daca acesta se mai poate numi stat de drept, s-o spuna poate doar Ponta si Cazanciuc", a transmis Motoc, prin intermediul unui comunicat de presa.

Senatorul liberal sustine ca, prin semnaturile lui Ponta si Cazanciuc, "a intrat in vigoare o Ordonanta de Urgenta in care se prevede ca deciziile instantelor nu sunt valabile pentru ANAF". Ordonanta de urgenta a Guvernului 8/2015 modifica si completeaza mai multe acte normative, prevazand printre altele legiferarea bacsisului.