19 Mai 2015

Ion Giurescu, vicepresedinte pensii private, ASF: Nimeni nu va putea trai la batranete doar din Pilonul II



Sistemul de pensii private obligatorii (Pilon II) a fost gandit sa acopere o rata de inlocuire de aproximativ 20% din valoarea ultimului salariu al unui viitor pensionar si ca urmare aceasta suma nu va permite unui contribuabil curent, pe langa pensia de la stat - diminuata semnificativ, un nivel de trai decent.

"In Romania, legea pentru Pilonul II a fost foarte bine gandita, cu o crestea treptata. Nimeni nu trebuie sa se gandeasca ca va trai la batranete doar din Pilonul II la pensie. Trebuie un cumul - din Pilonul I, Pilonul II si din Pilonul III . Mai mult, avem si un proiect care vizeaza pensiile ocupationale, mai ales ca Pilonul III , in cei 8 ani de existenta, nu a cunoscut o evolutie spectaculoasa", a declarat Ion Giurescu (foto), vicepresedinte pensii private in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), cu ocazia seminarului de Pensii Private din cadrul FIAR 2015.

Ion Giurescu a adaugat ca pensiile private Pilon II au fost gandite sa acopere 20% din valoarea pensiei unui viitor pensionar. "Asa au fost gandite si cotele care sunt preluate de la Pilonul I mai ales ca Romania dupa anii 90 a inceput sa isi creeze acest deficit pe Pilonul I din cauza faptului ca s-a dezvoltat un nou fenomen: mai multi pensionari decat angajati. In momentul de fata, ponderile intre cele doua categorii s-au mai echilibrat", a continuat vicepresedintele ASF.

In cadrul evenimentulu, Ion Giurescu a subliniat si existenta fenomenului de nationalizare a sistemelor de pensii Pilon II din tari europene vecine Romaniei: "In Polonia, statul a luat circa jumatate din valoarea banilor investiti de fondurile private de pensii si au scazut si contributia destul de serios. In Ungaria, statul le-a luat tot fondurilor", a subliniat Ion Giurescu.



Citeste si