Creșterea creditelor de consum din ultimii ani, care au fost afectați de creșterea inflației până la 16%, sunt semnul că românii au înțeles că dobânzile sunt încă ieftine. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că decizia Băncii Naționale de a menține dobânda cheie la nivelul de 7% este o măsură care să susțină economia și care se raportează tuturor românilor: nu doar cei cu credite și cei cu depozite.

„Populația a judecat bine. Creditul e ieftin, a fost mult sub inflație”, a declarat Mugur Isărescu în cadrul conferinței pentru prezentarea Raportului trimestrial asupra inflației.

Consumul populației s-a dinamizat în ultimul trimestru din 2023 și a rămas solid în primele luni ale anului pe fondul creșterii puterii de cumpărare și a creditelor de consum, conform Raportului asupra inflației emis de BNR. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, spune că, chiar dacă BNR a decis să nu reducă dobânda cheie, românii au continuat să acceseze credite fiindcă au înțeles că acestea se află sub rata inflației.

Banca Națională a României a menținut dobânda cheie la nivelul de 7% pe an, în ciuda așteptărilor analiștilor care estimau o scădere începând din luna mai. Inflația ridicată, alimentată de modificările fiscale aduse de Guvern și de creșterea salarială din România, dar și presiunea pe finanțele publice în anul electoral 2024 sunt principalele motive pentru care Isărescu preferă să fie precaut și să nu scadă încă dobânzile.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Dobânda cheie este nemodificată din luna ianuarie a anului trecut, când BNR a crescut rata dobânzii la 7% pe an, de la 6,75% pe an. Când vorbim despre scăderi ale acestei rate, Banca Națională nu a mai operat reduceri de mai bine de trei ani, din ianuarie 2021, atunci când dobânda cheie a coborât la 1,25% pe an, de la 1,5% în decembrie 2020.

Inflația, chiar dacă a scăzut sub 6%, rămâne o bătaie de cap pentru Isărescu

Rata inflației a scăzut în aprilie 2024 la 5,9%, de la 6,61% în luna precedentă, dar analiștii atrag atenția că motivele acestei scăderi, și anume o modificare de moment al prețului plafonat la gaze, nu dau motive extrem de mari pentru optimism, cel puțin nu pe termen scurt.

Inflația de 5,9% anunțată de INS a reprezentat o surpriză, ea fiind mai mică decât nivelul de 6,6% la care analiștii ING se așteptau, și de 6,4% media estimărilor făcute de analiștii din piață în cadrul unui sondaj Bloomberg. De asemenea, analiștii BCR / Erste se așteptau la o inflație de 6% în luna aprilie, și spun, de asemenea, că scăderea mai mare a acesteia a fost motivată de scăderea prețurilor la gaze.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri