Antoaneta Curteanu ocupa din 2010 functia de director executiv al UniCredit Leasing, cea mai mare societate de leasing din piata romaneasca, insa cariera de bancher si-a inceput-o in 1991, cand a fost recrutata de prima banca privata deschisa in Romania post-comunista. Vedeti in interviul de mai jos cu arata banking-ul romanesc la cativa ani dupa Revolutie prin ochii unei profesioniste cu 25 de ani de experienta.

Ne-am intalnit cu Antoaneta Curteanu la restaurantul AGO din parcul Herastrau, un loc cu o semnificatie deosebita pentru CEO-ul UniCredit Leasing. Inainte de Revolutie, in locul actualului restaurant cu pretentii, se afla clubul sportiv Vointa, un club de canotaj la care Curteanu a ajuns vicecampioana nationala la juniori.

“Locul acesta imi aduce o nostalgie, pentru ca aici se tineau “schifurile” - barcile. In toata zona aceasta erau foarte multe cluburi sportive, se facea canotaj, caiac canoe. Erau si cluburi pentru barci mici cu panze”, isi aduce aminte seful UniCredit Leasing.

Facultatea a fortat-o insa sa renunte la sport. Antoaneta Curteanu a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti si, deloc surprinzator, a ajuns ulterior sa lucreze la prima banca privata post-decembrista, Banca Ion Tiriac. “Banca Tiriac a angajat atunci 30 de absolventi de ASE si am avut norocul sa ma aflu printre acestia”, povesteste Antoaneta Curtean, care subliniaza ca, la inceputul carierei in banca, a facut de toate, de la curierat, telex, ordine de plata (letrice) pana la acreditive de import-export..

“A fost o perioada frumoasa, dar grea. Aveam o sefa foarte exigenta, care mi-a fortat limitele, dar de la care am invatat foarte multe. Ajungeam seara acasa si plangeam, pentru ca atunci cand faceam o singura greseala imi rupea foaia si refaceam totul”.

Cum arata bankingul imediat dupa Revolutie

Directorul UniCredit Leasing spune ca, imediat dupa Revolutie, cele cateva banci private isi recrutau specialistii din cadrul Bancorex. “Erau si oameni care plecau din Bancorex si isi infiintau propriile banci”. Insa, anii de glorie a sistemului bancar au venit de abia in 2000-2001, cand toate bancile deschideau sucursale pe banda, avand in vedere ca era o zona mare nebancarizata si, in acelasi timp, se ducea si o adevarata batalie pe resursa umana.

Se angajau sute de oameni pe an si erau banci care deschideau 40 de sucursale intr-o zi.

Antoaneta Curteanu a ajuns in ’98 la Demir Bank, banca turceasca unde a realizat in cele din urma trecerea de la partea de operatiuni la cea de vanzari. “Mi-a fost teama de partea de vanzari. Am avut totdeauna rezerve fata de agresivitatea vanzatorilor si o prudenta mai mare, care este probabil specifica femeilor, dar am capatat curaj atunci cand au inceput sa apara oportunitatile si primele rezultate bune”, afirma oficialul UniCredit Leasing. La UniCredit a ajuns in 2002, cand grupul italian a cumparat Demir Bank. “Am avut norocul sa fiu in momentul potrivit, la locul potrivit, si asa am ajuns sa muncesc de 13 ani in acest grup”.

Ca parte a unui program de perfectionare a tinerilor bancheri, sustinut de BNR, dar si de Banca Ion Tiriac, Antoaneta Curteanu a facut la inceputul carierei un master de banking in Statele Unite si un internship la o banca americana. Masterul de la Louisiana State University se numea “Graduate School of Banking”, iar internship-ul l-a facut la Sun Trust Albany Bank, din statul american Georgia.

“Nimic din ce faceam in Romania nu se potrivea cu ce se intampla acolo. Mi-am dat seama de gap-ul care ne desparte. Nu intelegeam multe tipuri de tranzactii, iar totul era foarte bine pus la punct, orice proces din banca”, isi aminteste Curteanu experienta de la banca americana, precizand ca, abia la zece ani dupa, ceea ce a invatat in State a inceput sa se regaseasca si in bankingul romanesc.

Bancile din Statele Unite ofereau inca din anii ’90 produse pe care bancile locale se chinuie sa le promoveze in prezent, cum ar fi produsele bancare pentru copii. “Americanii aveau in cultura sa pregateasca, de cand copilul este mic, fondurile necesare pentru cand ajungea la facultate. Atunci mi s-a parut un lucru uimitor. Intr-un fel este un lucru bun ca avem acest gap, pentru ca asta inseamna ca avem potential sa dezvoltam multe produse. Fata de tarile vestice, unde exista o saturatie, la noi se pot face multe afaceri bune”, crede Curteanu.

Sunt o optimista in ceea ce priveste cresterea economica si dezvoltarea. Daca am fi noi mai intelepti si mai atenti la ceea ce facem cu banii si cu relatiile intre oameni lucrurile s-ar misca mai bine in Romania.

Sursa foto: Andrada Mihailescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri