Dobanzile din piata monetara au continuat sa scada in sedinta de miercuri pentru majoritatea scadentelor. ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la creditele in lei cu dobanda variabila, este in scadere pentru a patra sedinta consecutiv. Si pe scadentele scurte dobanzile s-au redus, insa intr-un ritm mai lent decat zilele trecute.

ROBOR la 3 luni a ajuns, astfel, la 3,24% pe an, de la 3,25% pe an in sedinta precedenta, cel mai redus nivel din ultimele doua luni, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Scaderi similare, de 0,01% - 0,02% de la o zi la alta, s-au inregistrat si pe scadente scurte, insa la o luna indicele a ramas constant, la 3,18% pe an.

Totodata, ROBOR la 6 luni s-a redus miercuri la 3,42% pe an, de la 3,43% pe an cu o zi in urma, iar la 9 luni a ramas stabila la 3,49% pe an.

In schimb, pe scadenta 12 luni, ROBOR a scazut tot nesemnificativ, de la 3,55% pe an la 3,54% pe an.

Cum se explica fluctuatia ROBOR?

Dobanzile evolueaza usor atipic pe acest final de luna, avand in vedere ca, in general, in jurul datei de 25 a fiecarei luni firmele au termen de plata pentru principalele taxe si impozite, fapt care determina retragerea lichiditatii din piata catre Ministerul Finantelor.

Ulterior, in primele saptamani ale lunii urmatoare, cand se platesc salarii, pensii si alte drepturi banesti, lichiditatea creste si dobanzile trebuie sa scada.

In ultimul an, insa, au fost situatii in care dobanzile au crescut inclusiv in perioada de plati catre economie, din mai multe cauze. Pe de o parte au fost momentele in care statul a retras dividende masive de la companiile de stat, iar pe de alta parte au fost situatiile in care tot statul a atras mai multi bani din piata sub forma de imprumuturi pentru a-si onora obligatiile de plata.

De data aceasta, scaderea dobanzilor in perioada de plata a taxelor poate fi explicata prin imprumuturile acordate bancilor de catre BNR. Luni, banca centrala a “injectat” in piata o suma record, respectiv 12,1 miliarde de lei pe o saptamana la o dobanda de 2,5% pe an, iar economistii sustin ca operatiunea va fi, probabil, necesara si saptamana viitoare.

Media dobanzilor interbancare (ROBOR) reprezinta cumuleaza cotatiile de dobanda utilizate de zece banci selectate de banca centrala. Aceasta se calculeaza si se publica zilnic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri