ROBOR la 3 luni continua sa scada pentru a doua sedinta consecutiva din aceasta saptamana, insa o face la fel de lent cum ne-a obisnuit. De asemenea, dobanzile pe termen scurt si foarte scurt par sa isi revina dupa cresterea semnificativa inregistrata in sedinta anterioara.

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor in lei cu dobanda variabila, s-a situat marti, 11 septembrie, la 3,10% pe an, in scadere cu 0,01 puncte procentuale fata de valoarea inregistrata in sedinta anterioara.

Scaderi au mai fost inregistrate si in cazul scadentelor scurte, care au inregistrat in sedinta anterioara cresteri semnificative. Astfel ROBOR overnight (O/N) a coborat cu 0,04 puncte procentuale, la 2,40% pe an, dupa ce luni urcase cu 0,32 puncte procentuale.

ROBOR la doua zile (T/N) a coborat 0,02 puncte procentuale, la 2,42% pe an, dupa ce in sedinta anterioara urcase 0,27 puncte procentuale. Aceeasi scadere s-a inregistrat si in cazul scadentei la o saptamana, care se situeaza in acest moment la 2,51% pe an. In ceea ce priveste scadenta la o luna, aceasta a stagnat la 3,05% pe an, scenariul repetandu-se si in cazul scadentei la 6 luni (3,37% pe an), 9 luni (3,45% pe an) si 12 luni (3,50% pe an).

ROBOR la 3 luni: ce cred reprezentantii mediului financiar despre evolutia dobanzilor

Dintr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) rezulta ca principalele banci din Romania (primele 12 dupa active) considera ca cel mai mare risc sistemic pentru perioada urmatoare este reprezentat de cresterea costului de finantare ca urmare a majorarii ratei dobanzii si/sau a deprecierii monedei nationale. In sondajul anterior acest risc era considerat mai scazut decat cel privind cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar. Insa, in sondajul din acest semestru, cele doua riscuri au facut rocada.

In plus, institutiile de credit “aprecieaza ca relativ dificila capacitatea de gestionare a posibilelor efecte negative care decurg din aceste riscuri”, reiese din documentul BNR.

De altfel, banca centrala evaluat vulnerabilitatile provenind dintr-o majorare a ratei dobanzii in cadrul Raportului asupra stabilitatii financiare, editia din iunie 2018, aratand ca modificarea tendintei din piata a dobanzilor la lei poate genera presiuni asupra capacitatii de onorare a datoriei de catre debitorii vulnerabili.

“Modificarile indicelui ROBOR din perioada recenta au avut un impact asupra costului de finantare pentru o proportie semnificativa de debitori, avand in vedere ca majoritatea fluxurilor de credite ipotecare noi si circa o treime dintre creditele de consum noi sunt acordate cu dobanda variabila”, se subliniaza in documentul citat.

In plus, conform institutiilor de credit, riscul deteriorarii rapide a increderii investitorilor in economiile emergente in contextul evolutiilor externe si/sau interne ramane in continuare pe locul trei in clasamentul institutiilor de credit, insa capacitatea de gestionare a acestui risc s-a imbunatatit marginal fata de evaluarea precedenta.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri