Atunci cand o persoana fizica nu mai poate plati un credit la banca va putea sa transfere proprietatea bancii, iar datoria sa se stinga, potrivit unui proiect de lege. Un grup de 156 parlamentari au initiat acest proiect de lege, a anuntat, joi, deputatul PNL Daniel Zamfir.

Daniel Zamfir, unul dintre initiatori, a prezentat, la o conferinta de presa, alaturi de avocatul Gheorghe Piperea proiectul de lege, aratand ca acest proiect introduce "principiul echitatii", din acesta avand castig si banca si clientii. "Proiectul de lege prevede ca atunci cand o personaa fizica nu mai poate plati un credit la banca, sa poata transfera bunul ipotecat in favoarea bancii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acopera creditul, iar banca se indreapta si spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echitatii. Cat timp banca si-a trimis un evaluator agreat sa evalueze creditul, banca si-a acoperit riscul creditarii, iar cand apare criza contractului, riscul sa fie impartit, nu e normal sa suporte doar clientul", a explicat Zamfir, relateaza Mediafax.

El a mai spus ca si banca are de castigat, in urma aplicarii acestui proiect, deoarece se introduce rapid in circuitul civil imobilul ipotecat si exista posibilitatea rapida ca banca sa-si recupereze banii. "Cand o persoana fizica nu-si mai poate plati un credit pentru care si-a ipotecat imobilul, anunta banca si apeleaza la un notar sau un executor judecatoresc sa transfere proprietatea in favoarea bancii, iar persoana este eliberata de orice credit", a mai spus Zamfir, explicand prevederile proiectului. El a adaugat ca "toata lumea este castigata".

Gheorghe Piperea: Aceasta lege ar scadea pierderile bancilor

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a aratat ca s-a tinut cont de directivele europene in domeniu. "Este o lege din domeniul protectiei consumatorului aflat in situatia de supraindatorare si se inscrie in trendul directivelor UE", a spus Piperea. El a aratat ca bancile ar beneficia in urma acestui proiect, adaugand ca problema bancilor sunt creditele neperformante pe care le vand cu pierderi de 90%, iar daca s-a aplica mecanismul preluarii rapide a imobilelor ipotecate, pierderea bancilor ar fi mai mica, la 40-50%.

Piperea a mai spus ca diferenta intre acest proiect de lege si legea insolventei persoanei fizice este ca prin acest proiect debitorul nu poarta "stigmatul de insolvent" si, dupa ce da bunul imobil bancii pentru a-si stinge creditul, poate sa-si cumpere o alta casa, imprumutandu-se in conditiile din prezent sau sa stea cu chirie.

Citeste si:
Legea darii in plata: Camera Deputatilor aproba o serie de modificari
Legea darii in plata: O serie...

Piperea a estimate ca de acest prevederi ar beneficia cei 950 de mii de persoane care figureaza in evidentele Biroului de Credite, dintre care 200 mii au credite cu impoteca. "Daca se incepe cu acest declic imobiliar se deblocheaza piata imobiliara, o sa inceapa sa functioneze si piata constructiilor", a mai spus Piperea. Proiectul a fost depus la Camera Deputatilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Asigurări auto: Cum operează centrele de constatare în timpul pandemiei
Setari Cookie-uri