Teodorovici a spus la finalul sedintei Executivului, ca anul viitor cheltuielile bugetare trebuie "tinute in frau". In acest sens, jurnalistii l-au intrebat daca se are in vedere taierea salariilor bugetarilor, scaderea investitiilor sau reducerea personalului bugetar, iar ministrul de Finante a explicat ca este foarte important ca investitiile sa fie stimulate. El a spus ca sunt alte zone din economie unde se pot reduce cheltuielile, scrie Mediafax.

Jurnalistii au revenit asupra intrebarii si au dorit sa afle care sunt acele zone si daca se are in vedere reducerea numarului bugetarilor si in acest context Teodorovici a anuntat ca la Ministerul Finantelor se va infiinta un departament care va analiza modul in care se cheltuieste banul public. "Astea, le luam pas cu pas si vedem exact. La nivelul Ministerului de Finante se infiinteaza un departament care va avea doua activitati principale. Una, privind partea de eficientizare a cheltuielilor bugetare, si a doua activitate, aceea de a verifica si analiza si chiar a taia acolo unde sunt cheltuieli care nu se justifica", a spus ministrul de resort.

El a dat ca exemplu partea de centralizare pe achizitii publice efectuata de unele state membre UE care a dus la scaderea cheltuielilor de pana la 30%. "Sunt multe zone in economie unde, daca se taie, nu se afecteaza cu nimic acea activitate. E vorba de un mod mai eficient a banului public si de a cheltui banul public acolo unde intr-adevar aduce crestere economica", a spus Teodorovici.

Potrivit acestuia, Romania si-a asumat o deviere temporara de la tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generata de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, si impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei. Autoritatile din Romania au informat recent autoritatile de la Bruxelles ca deficitul din perioada 2016-2018 va fi de pana la 1,2% din PIB. Ministrul a aratat insa, miercuri, ca nivelul estimat in prezent al deficitului de anul viitor se ridica la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a carui depasire declanseaza procedura de deficit excesiv, dar a asigurat ca vor fi facute eforturi pentru a nu fi inregistrata o astfel de depasire, ci, din contra, ca deficitul sa scada spre 2,5%.