"Un deficit de 3% (2,9% estimat de Finante) nu mai lasa loc pentru cresterea deficitului bugetar atunci cand economia va incetini. Aici se face o confuzie, nu numai la noi, in toata Europa: 3% este deficitul bugetar pe timp de criza", a afirmat economistul sef al BNR intr-o inverventie in cadrul dezbaterii pe Codul Fiscal organizata de Consiliul Fiscal la Banca Nationala, precizand ca exprima parerile proprii, scrie Mediafax.

El a aratat ca, in vremuri normale, o tara trebuie sa se incadreze intr-un deficit bugetar sub 1% sau chiar aproape de zero, acesta fiind sensul Tratatului de la Maastricht. Astfel, atunci cand apare o criza, statul respectiv isi poate permite sa ajunga cu deficitul bugetar pana la 3%. "Daca tu te-ai dus deja la 3% intr-un an de supraperformanta economica, ce vei face cand vei avea subperformanta de crestere economica, unde te vei duce, la 5%, la 8%, la cat? Acel reper luat de politicienii nostri de 3% este fals, acela este un nivel pentru cele mai proaste vremuri", apreciaza Lazea.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat in iunie ca Romania si-a asumat o deviere temporara de la tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generata de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, si impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei. El arata atunci ca nivelul estimat in prezent al deficitului de anul viitor se ridica la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a carui depasire declanseaza procedura de deficit excesiv, dar asigura ca vor fi facute eforturi pentru a nu fi inregistrata o astfel de depasire, ci, din contra, ca deficitul sa scada spre 2,5%.

Sursa foto: Mediafax Foto