Mai bine de o treime dintre romani si-ar renova locuinta, daca ar avea in buzunar 10.000 de lei, releva un sondaj realizat la cererea Provident Financial, institutie financiara nebancara axata pe acordarea creditelor la domiciliu. In acelasi timp, 31% dintre ei si-ar achita creditele, iar 30% ar pune banii deoparte pentru a economisi.

In acelasi timp, un sfert dintre romani cred ca, in conditiile actuale, nu ar reusi niciodata sa puna deoparte 10.000 de lei; un procent similar (25%) considera ca le-ar trebui 2 sau 3 ani, in timp ce 1 roman din 5 spune ca ar putea economisi aceasta suma in 5 ani. Smartphone-ul este cea mai importanta achizitie din ultimul an pentru 20% dintre respondenti, urmat de aparatele electrocasnice (14,4%), de laptop (13,2%) si de masina (11,5%).

Atunci cand vor sa ia un credit, romanii sunt interesati in cea mai mare masura sa fie informati in legatura cu toate costurile si conditiile (peste 62%) si ca institutia financiara care acorda imprumutul sa fie deschisa sa negocieze daca apar intarzieri la plata ratei (aproape 17%). Daca ar fi sa imprumute acum o suma de bani pentru diverse nevoi personale, 20% dintre respondenti au spus ca ar lua un imprumut de cel mult 5.000 de lei si un procent similar ar imprumuta sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

"Rezultatele sondajului demonstreaza ca exista o nevoie reala de credite de valori de pana la 10.000 de lei si ca abordarea transparenta si comunicarea deschisa – doua dintre avantajele care ne recomanda - sunt printre principalele caracteristici pe care romanii le asteapta de la o institutie financiara. De aceea, am introdus in portofoliul nostru imprumuturi cuprinse intre 6.000 si 10.000 de lei, cu rambursari lunare, pastrand in acelasi timp tot ce ne diferentiaza: rapiditate, transparenta, servicii personalizate si intelegere fata de situatiile in care clientii nu pot plati la timp", a declarat Roxana Alexe, senior product development manager la Provident.

Noile credite au scadente lunare, se acorda pe o perioada de 12, 15 sau 18 luni si sunt disponibile momentan pentru locuitorii din Bucuresti, Targu Mures, Medias, Targoviste, Brasov si Covasna, urmand sa devina treptat disponibile in intreaga tara pana la sfarsitul lunii octombrie. Clientii vor avea in continuare posibilitatea sa aleaga cum primesc si restituie imprumuturile: fie prin transfer bancar, fie prin intermediul unui serviciu optional, oferit contra cost, prin care pot primi banii la ei acasa chiar si in aceeasi zi, unde un agent ii va vizita ulterior lunar pentru incasarea ratelor. Imprumuturile sunt oferite fara giranti si fara garantii in baza unei dovezi de resedinta si a unui venit minim de 1.300 de lei, iar valoarea DAE este cuprinsa intre 45% si 59,7% in functie de valoarea imprumutata si de perioada.

Sondajul realizat la cererea Provident a fost efectuat pe un esantion de 670 de persoane din mediul urban (85%) si rural (15%). 38% dintre respondenti au absolvit cel putin colegiul sau facultatea in timp ce 39% au terminat liceul sau scoala profesionala. In privinta regiunilor din care provin participantii la sondaj, se detaseaza Muntenia, cu 47% dintre respondenti, urmata de Transilvania, cu 26%. Veniturile participantilor la studiul sustinut de Provident Financial Romania sunt de pana in 1.500 de lei pentru 49% dintre respondenti.

Exemplu de rambursare a unui imprumut Provident de 10.000 lei pe 18 luni, prin transfer bancar: rata fixa a dobanzii 36% p.a; DAE 45,2%; valoare totala platibila 13,262.57 lei (include suma imprumutata, dobanda si comisionul de analiza dosar de 175 lei); valoarea ratei lunare 736,81 lei.

Sursa foto: Shutterstock / Economii depasite de datorii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri