Banca Permanent TSB din Irlanda va plati compensatii la credite ipotecare dupa ce clientii sai si-au pierdut casele

O banca irlandeza a fost de acord sa ofere pachete de compensatii financiare de zeci de mii de euro catre peste 1.300 de clienti, afectati de "erori semnificative" ale bancii in calculul ratei de dobanda la creditele ipotecare.

Erori grave constate la banca Permanent TSB si compania sa subsidiara, Springboard Mortgages Limited, au facut ca aproximativ 61 de oameni sa-si piarda casele, potrivit unei anchete a bancii centrale. Reprezentantii bancii, salvata cu bani de la stat in urma crizei financiare, au recunoscut practici "profund regretabile" de "supraincarcare" a costurilor si "rea intentie" in cazul a mai mult de 1.300 de conturi ipotecare, arata Irish Examiner.

Investigatia bancii centrale a evidentiat ca: banca irlandeza nu a reusit sa informeze anumiti clienti de consecintele deciziei de a renunta mai devreme la o rata fixa a dobanzii sau ca practica o rata variabila la finele perioadei de dobanda fixa. Consecintele acestor "erori" a dus la plati suplimentare efectuate de catre peste 1.300 de clienti cu credite ipotecare.

Potrivit bancii centrale, din cauza erorilor bancii, care au avut loc intre anii 2006 si 2011, clientii sai au avut de achitat plati excedentare la creditele ipotecare; arierate ipotecare; au suferit proceduri judiciare; si, in anumite cazuri, pierderea dreptului de proprietate.

Banca a fost de acord sa puna in aplicare un program de redresare si compensatii majore pentru a limita dificultatile cauzate celor peste 1.300 de clienti afectati ai Permanent TSB si Springboard Mortgages Limited. Majoritatea conturilor ipotecare implicate, 1.152, apartin Permanent TSB, iar 220 se afla in portofoliul Springboard, potrivit Irish Mirror.

Citeste si:
Dobândă ZERO la credite ipotecare pe 20 de ani: ce bancă a lansat...
Dobândă ZERO la credite...

Dintre acestia, un numar de 61 de clienti si-au pierdut proprietatile, insa vor beneficia de o compensatie platita de banca in valoare de 50.000 de euro. Plata medie acordata pentru fiecare persoana afectate de calculele gresite ale bancii la creditele ipotecare va primi, de asemenea, intre 20.000 de euro si 30.000 de euro.

"Je Swiss dator vandut!" si in Romania

In acelasi timp, in Romania, o parte dintre bancile care au acordat credite in franci elvetieni refuza cu incapatanare sa gaseasca solutii de rezolvare a crizei impreuna cu clientii lor, in ciuda apelurilor oficialilor la conciliere si a promisiunilor pe care le-au facut in fata comisiilor de specialitate. Francul elvetian s-a apreciat in prima jumatate a anului cu peste 30% fata de euro, atingand un nivel record, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata.

Peste 75.000 de persoane fizice figureaza cu credite in franci elvetieni in bilanturile bancilor locale, iar 95% din imprumuturi sunt concentrate la sase banci. In realitate insa, numarul imprumutatilor in franci este mult mai mare, avand in vedere ca bancile au externalizat sau au vandut foarte multe astfel de contracte. Din totalul debitorilor cu imprumuturi in franci inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

"BNR+Banci+Clienti=Vinovati! De ce doar noi suntem penalizati?", "Banca=Camatar legalizat de BNR si de Stat!", "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!", "Vreau rata sa imi platesc, Copilul din ce-l hranesc?", "Je Swiss dator vandut!", "Rate CHF la curs istoric!", "Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a inselat!", "Voi aveti puterea, noi avem durerea!" sunt doar cateva dintre mesajele pe care indatoratii la banci in franci elvetieni le-au afisat frecvent pe pancarte in timpul protestelor.

Citeste si:
„Noua casă” primește mai puțini bani decât anul trecut - 1,5...
„Noua Casă” va avea buget de...

Clientii institutiilor de credit solicitau ca bancile sa le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, la cursul de la data semnarii contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale. Totodata, ei solicitau interzicerea aplicarii de catre banca a unor comisioane si garantii suplimentare, precum si de costuri si alte cheltuieli netransparente in procesul de conversie. O alta cerere era ca DAE pentru creditul in lei sa nu depaseasca nivelul DAE aplicat anterior.

Bancile nu negociaza contractele de credit

Protestatarii spuneau ca bancile de la care au luat credite nu fost dispusi niciodata la negocierea contractului de credit, fiind nevoiti sa accepte forma contractului asa cum a fost inaintata de banca pentru a putea accesa un imprumut pentru casa. "Negocierea presupune doua parti, or banca nu negociaza cu clientii contractele de credit, nu sta de vorba cu noi pe aceste aspecte. Nici renegocierea contractelor nu este posibila individual", spune Daniel Teodorescu, alt reprezentant al Grupului Clientilor cu Credite in CHF.

O familie prezenta la proteste, cu o fetita de un an si jumatate in brate, a ajunsese in situatia de a avea de achitat in aceste zile o rata de 4.100 de lei, fata de 1.800 de lei la momentul contractarii creditului, pentru achizitia unui apartament. "Cand am mers la banca am cerut credit in lei, mi s-a spus ca nu ma incadrez nici la lei, nici la euro, dar ofiterul de credit mi-a spus ca ne da franci elvetieni. Atunci nici nu stiam ce sunt francii elvetieni, dar mi s-a spus ca ma incadrez si ca e foarte bine", afirma Constantin Hrenciuc, capul acestei familii.

Citeste si:
OTP Bank începe creditarea pe programul Noua Casă: ce ofertă au
OTP Bank începe creditarea pe...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri