"In acest context, apar tot felul de discutii, precum «ce este rau daca stimulam consumul, deoarece pana la urma consumul produce crestere economica». Dar, in ultimele luni, apar semne tot mai intense ale acestei situatii de "pete regionale" de supra-incalzire. Au fost intentii de a misca grupuri mari de angajati dintr-o parte sau alta a tarii, unde nu se mai gaseste forta de munca", a declarat Radu Craciun. Economistul sef al BCR a dat exemplul unui angajator care cauta sa angajeze 300 de oameni de calificare medie - scazuta in Capitala, dar a gasit doar trei.

"Asadar, suntem intr-o situatie in care exista pete de supra-incalzire economica. Ce inseamna acest lucru si de ce s-a produs? Specificitatea Romaniei este legata de faptul ca, in primul rand, avem o mobilitate scazuta a populatiei - foarte greu oamenii se relocheaza intr-o alta regiune a tarii acolo unde este cerere de forta de munca, ceea ce face ca sa existe aceasta insularizare a economiei romanesti. De asemenea, lipsa infrastructurii care face afacerile sa nu poate migra dupa oameni. Daca ar fi o infrastructura dezvoltata, atunci afacerile s-ar duce, de exemplu, in Moldova, unde avem un somaj foarte mare", arata Radu Craciun.

Nici forta de munca nu se misca dupa business, nici acesta nu poate sa se miste dupa forta de munca, subliniaza economistul sef la BCR. "Atata vreme cat aest tablou este inghetat, o stimulare a consumului nu va face decat sa supra-incalzeasca si mai mult zonele care deja sunt supra-incalzite si, atentie, nu va crea premizele maririi ofertei. Daca avem cerere mai mare, atunci firmele se simt obligate sa vina in intampinarea acesteia si incep sa investeasca pentru a creste capacitatile de productie, De ce sa investesti daca nu gasesti forta de munca?", a mai spus el.

Sursa foto: Mediafax