Cererea de apartamente din piata este, in continuare, una sustinuta si sustenabila, in contextul in care fenomenul de urbanizare - orasele "magnet" cresc, se dezvolta si nu sunt afectate de sporul natural negativ sau fenomenul de emigratie (care afecteaza insa puternic judetele slab dezvoltate economic), iar costul procentual al chiriilor, raportat la valoarea locuintelor, este unul dintre cele mai ridicate la nivel european. In acelasi timp, din perspectia randamentelor, Bucurestiul este una dintre cele mai atractive piete din UE, iar investitiile imobiliare sunt incurajate prin multiple facilitati fiscale, in timp ce depozitele bancare ale populatiei s-au dublat in ultimii 10 ani si nu genereaza randamente atractive, apreciaza Matei Malos, managing partner al homefinders.ro, directimo.ro si imodoc.ro - servicii imobiliare dedicate cumparatorului.

"Realitatea pietei este ca oferta este in crestere sustinuta si va exista in urmatorii ani o abundenta pe piata, cel mai probabil chiar supra-oferta in majoritatea zonelor si segmentelor. Acest lucru va pune presiune pe preturi, care vor suferi cel mai probabil corectii", dar, afirma Matei Malos (foto), nu exista semnale care sa indice o prabusire a pietei imobiliare cu 25-30%, asa cum au afimat recent in presa economica alti analisti financiari.

El adauga ca "exista dezvoltatori care au aplicat deja discount-uri de pana la 10% in anul 2018, in contextul cresterii concurentei si vanzarilor diminuate. In contextul preturilor ridicate de inchiriere si al preturilor de achizitie relativ moderate, achizitia unui imobil in scop locativ vs locuitul in chirie este principala forma de economisire / achizitie pe care o poate realiza populatia. Daca anual platesti o chirie medie de 6%, raportata la pretul apartamentului si pretul ar scadea cu 5%, pierzi 1%, bani pe care nu ii acumulezi. In acelasi timp, daca urmaresti piata cu atentie, poti beneficia de discount-uri de 10% sau chiar mai mari fata de preturile medii de tranzactionare".

Matei Malos: Va exista o corectie a preturilor, dar mai degraba una modesta

"Cel mai probabil va exista o corectie a preturilor generata de oferta ridicata de locuinte noi, dar aceasta va fi mai degraba una modesta, iar in unele situatii inexistenta, in cazul proprietatilor de calitate si bine localizate. Datorita ofertei ridicate, sunt foarte probabile corectii moderate (5-10%) in zonele in care se construieste foarte mult si care nu beneficiaza de infrastructura adecvata. O scadere mai accentuata (peste 10%) este destul de probabila in zonele periferice, pe segmentul de blocuri vechi sau locuinte noi slab calitative", spune seful Homefinders.ro.

In acelasi timp, subliniaza Matei Malos, cererea de apartamente nu se afla, in prezent, in scadere din cauza normelor BNR care restrictioneaza creditarea si nici din cauza randamentului investitional scazut.

"Un grad de 40% de indatorare in lei si 45% pentru prima locuinta reprezinta un nivel de indatorare mai mult decat permisiv pentru o familie. Conform estimarilor mai multor banci, sub 5% din cerere este afectata de noile conditii de creditare si numai pe segmentele low-cost ale pietei - aceasta restrictie este de fapt o masura sociala, benefica, care elimina riscul de supra-indatorare excesiva. De asemenea, randamentele financiare din investitiile imobiliare sunt cu mult mai ridicate in comparatie cu majoritatea pietelor europene. Spre exemplu, in Viena, randamentele sunt de 2%, iar in Paris de sub 3%. In Bucuresti, randamentele medii sunt de 6%, ceea ce genereaza un nivel de atractivitate foarte ridicata pentru piata rezidentiala locala", spune seful Homefinders.ro.

Astfel, Matei Malos arata ca la nivelul orasului Bucuresti, preturile medii ale chiriilor pentru apartamente de doua camere ar fi de aproape 400 de euro, adica aproximativ 8 euro/mp, la o suprafata utila de 50 mp. "Oricine a cautat apartamente de inchiriat a observat lipsa de oferte si faptul ca ofertele bine pozitionate dispar de pe piata in numai cateva zile".

Matei Malos: Multi romani isi directioneaza banii catre imobiliare

In opinia sa, noile modificari legislative pentru facilitatea de TVA 5% vor impulsiona si mai mult achizitiile de proprietati rezidentiale pe segmentul de investitori mici si medii, prin eliminarea limitarii de 1 apartament/familie cu tva redus. De asemenea, facilitatea fiscala pentru taxarea inversa a TVA-ului in cazul achizitiilor realizate de societati comerciale, incepand cu anul 2016, a determinat ca majoritatea investitorilor medii si mari sa se orienteze catre aceasta varianta, care creeaza optimizari fiscale semnificative.

La acestea se adauga faptul ca depozitele bancare ale populatiei au ajuns in luna noiembrie 2018 la aprox. 195 miliarde lei, in crestere cu peste 50% fata de noiembrie 2014 si cu aproximativ 100% mai mari (duble) fata de sfarsitul anului 2008.

"In conditiile randamentelor financiare minimale oferite de depozitele bancare si in contextul alternativelor investitionale limitate la nivel local (ex. piata de capital subdezvoltata), precum si datorita randamentelor financiare bune din investitiile imobiliare (in medie 6-7%/an), multi cumparatori isi directioneaza banii catre imobiliare, care sunt considerate niste active cu un nivel de siguranta ridicat", conchide Matei Malos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri