Pretul solicitat pentru apartamente de catre dezvoltatorii de proiecte rezientiale ar putea sa scada cu pana la 25% sau chiar 30% in perioada anilor 2019-2020, in conditiile in care oferta antamata creste (proiecte pentru care s-au obtinut autorizatii si sunt in curs de construire), in timp ce dinamica cererii este de scadere, apreciaza Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Aceasta evolutie a cererii ar urma sa fie influentata puternica de mai multi factori, printre care: cresterea costului finantarii, cuplat cu plafonarea gradului de indatorare sau schimbarile demografice majore.

"Taxa pe activele bancilor o sa scumpeasca creditele noi acordate cu cel putin 0,8% - 1%. Cresterea costului finantarii, cuplat cu plafonarea gradului de indatorare (40% pentru creditele in lei si 20% pentru valuta) si scaderea increderii in locul de munca, vor contribui la diminuarea cererii de imobiliare cu cel putin 20%-25%. De asemenea, cresterea salariilor in sectorul privat nu mai poate continua (plafonand bancabilitatea multor romani), deoarece accesul la finantare al companiilor va deveni mai dificil si mai scump, ceea ce va pune presiune pe profitabilitatea companiilor si capacitatea acestora de a plati salarii mai mari", arata Iancu Guda (foto).

El adauga ca dupa o crestere nominala de aproape 15% in 2018, "prevad o majorare a salariului nominal in sectorul privat de maxim 5% in 2019, ceea ce inseamna aproape zero din punct de vedere real (ajustat cu inflatia). Daca vom considera si scumpirea carburantilor (majorarea accizei), pretului la utilitati si servicii de telefonie (taxa pe cifra de afaceri de 3%), accesului la finantare (taxarea activelor companiilor), cred ca venitul disponibil real al populatiei urmeaza sa scada (in special pe segmentul celor cu venituri sub medie)".

Iancu Guda: Nu e decat o problema de timp pana cand pretul urmeaza sa scada!

Apoi, in opinia sa, exista si schimbari demografice majore duc la scaderea cererii pentru imobiliare. "Am pierdut aproape un milion de romani in ultimii trei ani (650.000 din emigrare - a doua din lume - si 350.000 din cauza sporului natural negativ); numarul de casatorii scade cu 10% (2018 vs 2017); numarul de divorturi creste la maximul istoric (20% la 5 ani de la casatorie) si noua generatie este mai flexibila si mobila (majoritatea isi fac planuri de casatorie dupa 30 de ani si doresc sa fie mai independenti si mobili, nu sa ia un credit pe 30 de ani ca sa ramana blocati cu aceeasi casa)".

In acelasi timp, "astazi, achizitionarea unui imobil duce la recuperea banilor dintr-o eventuala inchiriere pe un orizont de aproximativ 25 de ani, mult peste orizontul recomandat de 15 ani (pentru a se aprecia ca investitia in imobiliare este buna, respectiv genereaza un randament de 5%-6% / an). Din cauza perioadei de recuperare foarte extinse, si in contextul scaderii cererii descris anterior, cred ca pretul imobiliarelor o sa scada cu 25%-30% anul acesta (maxim 2020)".

Conform cifrelor oficiale publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), "deja vanzarile de imobiliare noi au scazut cu 30% incepand cu luna august 2018. Asadar, scaderea cererii deja se intampla! Nu este decat o problema de timp pana cand pretul imobiliarelor urmeaza sa scada!", conchide Iancu Guda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri