Tribunalul Bucuresti a decis luni sa amane discutarea dosarului privind falimentul Astra, intr-un caz deschis in septembrie de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dupa ce asiguratorul nu a reusit sa atraga fonduri pentru recapitalizare in procesul de administrare speciala. In acelasi dosar, instanta a respins pe 2 octombrie o solicitare a ASF de judecare mai rapida a cauzei.

Consiliul ASF a decis la finele lunii august sa ceara instantei intrarea in faliment a Astra Asigurari, dupa ce compania, aflata in administrare speciala, nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital, scrie Mediafax.

Compania de asigurari s-a aflat in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anuntului ASF ca va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a declarat atunci ca exista bani pentru plata despagubirilor la Astra si ca situatia companiei nu este mai rea in prezent din acest punct de vedere, existand reclamatii si inainte pentru plata despagubirilor. ASF a depus pe 8 septembrie, la Tribunalul Bucuresti, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurari, careia ASF i-a retras autorizatia de functionare la finele lunii august.

Actiunea ASF a venit la numai o zi dupa ce Astra si actionarii sai, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, au deschis o actiune proprie la Curtea de Apel Bucuresti cerand anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare Astra.

Citeste si:
Misu Negritoiu a fost audiat ca martor la DNA, in dosarul Carpatica
Presedintele ASF, Misu...

ASF a anuntat vineri ca va transmite Tribunalului Bucuresti in cazul falimentului Astra o lista care include doua firme, KPMG Restructuring SPRL si Dascal Insolvency SPRL, urmand ca instanta sa desemneze dintre acestea lichidatorul provizoriu al companiei de asigurari. KPMG Restructuring a fost administratorul special al Astra in perioada insolventei.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a informat, in urma cu o saptamana, ca a preluat 57.210 de dosare de dauna de la Astra si a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de dauna, dintre care 367 erau deja procesate la momentul respectiv. FGA a incheiat procesul de transfer al dosarelor de dauna, al contractelor de asigurare si bazelor de date de la Astra.

Cea mai mare parte a politelor si dosarelor de dauna sunt in Romania, respectiv polite - 1,82 milioane si dosare dauna - 51.566. Pentru sucursala Astra din Germania, FGA a preluat 6.128 polite si 193 dosare dauna, pentru cea din Slovacia 22.752 polite si 642 dosare dauna, iar pentru Ungaria 191.241 polite si 4.809 dosare dauna.

Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator. Pentru a putea face plati in cazul Astra, FGA trebuie sa astepte o decizie definitiva a instantei pentru deschiderea procedurii de faliment. The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Citeste si:
Peste 8.000 de dosare platite in cazul Astra pana la finalul lunii
Coca Constantinescu, ASF:...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cum incurajeaza ASF tot mai mult soferii cu istoric negativ de daune