Consiliul Autoritatatii de Supraveghere Financiara a decis in 8 septembrie intrarea in faliment a Astra Asigurari, dupa ce societatea nu a reusit sa-si majoreze capitalul social cu necesarul de 425 de milioane de lei. Compania s-a aflat in proces de redresare financiara din februarie 2014, avand ca administrator special KPMG Advisory. La momentul anuntului ASF ca va cere falimentul Astra, compania avea 1,8 milioane de asigurati, cu 2,5 milioane de polite valabile, noteaza Mediafax.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat atunci ca exista bani pentru plata despagubirilor la Astra Asigurari si ca situatia companiei nu este mai rea din acest punct de vedere, existand reclamatii si inainte pentru plata despagubirilor.

ASF a cerut falimentul Astra la o zi dupa ce compania si actionarii sai, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, au deschis o actiune proprie la Curtea de Apel Bucuresti cerand anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala, stabilirea starii de insolventa, declansarea procedurii de faliment si retragerea autorizatiei de functionare a Astra. Instanta a respins la mijlocul lunii octombrie acest caz, insa solutia nu este definitiva.

Citeste si:

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a informat, la inceputul lunii octombrie, ca a preluat 57.210 de dosare de dauna de la Astra si a primit 2.100 cereri de deschidere de dosare de dauna, dintre care 367 erau deja procesate la momentul respectiv. FGA a incheiat procesul de transfer al dosarelor de dauna, al contractelor de asigurare si bazelor de date de la Astra.

Cea mai mare parte a politelor si dosarelor de dauna sunt in Romania, respectiv polite - 1,82 milioane si dosare dauna - 51.566. Pentru sucursala Astra din Germania, FGA a preluat 6.128 polite si 193 dosare dauna, pentru cea din Slovacia 22.752 polite si 642 dosare dauna, iar pentru Ungaria 191.241 polite si 4.809 dosare dauna. Fondul este o schema de garantare in domeniul asigurarilor si are drept scop protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator.

Pentru a putea face plati in cazul Astra, FGA trebuie sa astepte o decizie definitiva a instantei pentru deschiderea procedurii de faliment.
The Nova Group Investments Romania detine o participatie de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele doua companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.