"Avand in vedere dispozitiile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiara, falimentul, dizolvarea si lichidarea voluntara in activitatea de asigurari, republicata, cu modificarile ulterioare coroborat cu art. 18 alin. (5) si (6) din Norma A.S.F. nr. 16/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor, Fondul publica lista potentialilor creditori de asigurari ai Societatii de Asigurare Reasigurare Astra S.A. care pot beneficia de despagubiri/indemnizatii din disponibilitatile sale, astfel cum aceasta rezulta din evidentele predate de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra S.A., in acord cu art. 23 alin. (1) din Legea nr. 503/2004 republicata, cu modificarile ulterioare coroborat cu art. 18 alin. (1) din Norma A.S.F. privind Fondul de garantare a asiguratilor", se arata in comunicatul FGA.

In continuare se arata ca "aceasta lista va fi actualizata periodic, pe masura ce evidentele predate de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra S.A. vor fi prelucrate de catre Fondul de garantare a asiguratilor, conform art. 18 alin. (5) si (6) din Norma A.S.F. privind Fondul de garantare a asiguratilor.".

ASF a solicitat intrarea in procedura de faliment a societatii Astra Asigurari, dupa o perioada de un an si jumatate de administrare speciala, timp in care actionarii nu au majorat capitalul social si nici nu au reusit sa atraga un investitor strategic. Ca urmare, asiguratii Astra Asigurari si pagubitii se pot adresa FGA pentru eventualele despagubiri.

FGA a preluat, la data de 1 octombrie 2015, un numar de 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare, dupa cum urmeaza: Romania - polite : 1.826.483, dosare dauna: 51.566; Germania - polite: 6.128, dosare dauna: 193; Slovacia - polite: 22.752, dosare dauna: 642; Ungaria - polite:191.241, dosare dauna: 4.809.

Citeste si:

"Ulterior inregistrarii, analizarii cererilor de plata ale petentilor si a documentatiei aferente precum si avizarii dosarelor de dauna de catre directiile de specialitate din cadrul Fondului, se va intocmi lista creditorilor de asigurari care va fi supusa spre aprobare comisiei speciale constituita din specialisti din cadrul Fondului de garantare a asiguratilor, conform art. 23 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 republicata, cu modificarile ulterioare. Dupa aprobarea listelor creditorilor de asigurari de catre comisia speciala si numai dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment impotriva asiguratorului, Fondul de garantare a asiguratilor va efectua plata sumelor cuvenite acestora", potrivit FGA.

Fondul de Garantare va prelua obligatiile asiguratorului catre creditorii de asigurari ai Astra Asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal de 450.000 lei. Conform 1asig.ro, lista potentialilor creditori de asigurari pentru dosarele de daune cuprindea, la data de 13 octombriie a.c., peste 44.000 de dosare. De asemenea, lista privind politele denuntate include 517 dosare. Conform FGA, aceasta lista va fi actualizata periodic, pe masura ce evidentele predate de Societatea de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A. vor fi prelucrate de catre Fondul de garantare a asiguratilor.

Totodata, Fondul a publicat si lista punctelor de constatare a daunelor, fiind formata in prezent din 14 puncte, din care 3 sunt in Bucuresti. Restul sunt in judetele Ilfov, Prahova, Iasi, Cluj, Brasov, Dolj, Constanta, Covasna, Harghita, Timisoara si Vrancea.