In primele noua luni ale anului 2015 au fost deschise 7.389 de proceduri noi de insolventa, in scadere cu 53% fata de aceeasi perioada a lui 2014, cand numarul acestora a fost de 15.670 insolvente. Cu toate acestea, raportat la 1.000 de firme active, Romania inregistreaza in continuare o incidenta de peste 4 ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, cu 45 de insolvente la 1.000 de firme active, arata compania de consultanta Coface.

Dintre acestea, numarul insolventelor deschise in primele noua luni ale anului curent in randul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR este de 451 de firme, nivel usor crescut, comparativ cu 437, cel inregistrat in anul anterior. Analiza Coface a fost realizata pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI), in primele noua luni ale anului 2015.

Desi numarul insolventelor nou deschise in primele noua luni ale anului curent a scazut la jumatate, impactul financiar generat in economie, estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active, este de doua ori mai mare, iar impactul social, estimat prin numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute, este in crestere cu 5%.

"Reducerea numarului de insolvente se datoreaza si unui efect de baza semnificativ, prin comparatie cu un record istoric inregistrat in anul anterior. Romania detine in continuare o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, cu 45 de insolvente la 1.000 de firme active, fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere. Analizand datele publicate de catre ONRC, raportul dintre numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea relativ la numarul companiilor nou inregistrate (SRL) a crescut de aproape cinci ori in perioada analizata, de la nivelul inregistrat in anul 2008, respectiv 0,48, la aproape 2,32 in 2014", a declarat Iancu Guda (foto), services director - business information & debt collection, Coface Romania.

In opinia sa, acest lucru confirma faptul ca dinamica intreruperilor de activitate a fost net superioara inmatricularilor de companii noi, pe fondul unui spirit antreprenorial foarte scazut, precum si unui cadru fiscal care nu prezinta o predictibilitate si sustenabilitate pe termen lung.

Fabricarea produselor textile - sectorul cu cele mai multe insolvente la 1000 de firme active

Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, fabricarea produselor textile, salubritatea, constructiile, industria alimentara si a bauturilor si fabricarea substantelor chimice sunt in top 5 sectoare cu cel mai ridicat numar al insolventelor nou deschise in primele noua luni ale anului curent, raportat la 1.000 de firme active.

In ceea ce priveste distributia teritoriala, aceasta nu a suferit modificari importante fata de situatia din aceeasi perioada a anului anterior. Zonele din Bucuresti si N-V au ramas primele doua regiuni unde se inregistreaza cel mai ridicat numar de insolvente, in timp ce N-E si S-V raman pe ultimele pozitii din acest punct de vedere.

Dezechilibrarea graduala a bilantului - una din principalele cauze ale intrarii in insolventa

Din totalul celor 7.389 de companii insolvente in primele noua luni ale lui 2015, 4.249 companii au depus declaratiile financiare pentru activitatea desfasurata in 2013. Pentru aceste companii, au fost calculati indicatorii financiari preliminari la nivelul intregului esantion pentru perioada 2008 - 2013. S-a observat ca:

  • Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrarii in insolventa a fost dezechilibrarea graduala a structurii bilantului. Companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de indatorare crescand de la 76% in anul 2008 la 127% in anul 2013), orientate cu precadere catre investitii pe termen lung;
  • Acestea din urma nu au generat venituri suplimentare sau o crestere a productivitatii prin imbunatirea marginii operationale. Din contra, veniturile medii au scazut cu aproape 6,5% in anul 2013, dinamica ce nu a fost cuplata cu o ajustare corespunzatoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescand la 7,0%;
  • Companiile care au intrat in insolventa in primele noua luni ale anului 2015 au inregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creantelor in perioada 2008 - 2013, aceasta crescand gradual de la 89 de zile in anul 2008 pana la 182 de zile in anul 2013;
  • Astfel, ciclul de conversie al banilor (calculat prin nivelul cumulat al rotatiei stocurilor si creantelor minus durata medie de plata a furnizorilor) a scazut catre zero in anul 2013, ceea ce inseamna ca principala sursa de finantare a investitiilor pe termen lung a fost reprezentata de cresterea datoriilor pe termen scurt, a caror pondere in total capitaluri imprumutate a crescut de la 42% in 2008 la 67% in 2013.

Un element de ingrijorare semnalat de Coface in ultimele studii privind evolutia insolventelor este reprezentat de numarul ridicat al firmelor insolvente care inregistreaza o cifra de afaceri peste 1 MIL EUR. Aceste companii au reprezentat creditorul comercial final al propagarii creditului comercial intre partenerii de afaceri. In baza datelor publicate de BPI si prelucrate de Coface, anul 2015 indica o reluare a acestui fenomen, dupa ce anul 2014 anuntase o relativa temperare.Astfel, desi anul curent a debutat cu o contractie istorica a insolventelor inregistrate in primele noua luni, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, respectiv -53%, companiile insolvente sunt de calibru mai mare si prezinta o situatie financiara consolidata mai buna.

Mediul privat inregistreaza o regenerare foarte lenta, in conditiile in care scaderea semnificativa a insolventelor a fost compensata de avansul inregistrat pentru alte forme de intrerupere, cea mai mare crestere fiind inregistrata in randul companiilor radiate, respectiv 38%. Astfel, 90.159 de companii si-au intrerupt activitatea in primele opt luni ale anului curent, nivel relativ asemanator comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. In acest context, valoarea instrumentelor refuzate la plata in primele noua luni ale anului curent inregistreaza cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, cu un total de aproape 7,5 mld. ron.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri