Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a finalizat programul de evaluare a activelor si pasivelor (BSRE) pentru inca 21 de societati de asigurare ce detin cumulat o cota de aproximativ 20% din piata de profil. Scopul principal al acestui demers a fost acela de a evalua nivelul de pregatire a societatilor participante de a face fata prevederilor regimului de Solvabilitate II, care va fi aplicat incepand cu 1 ianuarie 2016.

Evaluarile au fost realizate de catre sapte auditori independenti selectati de catre fiecare societate inclusa in program - BDO Audit, Deloitte Audit, Mazars Romania, PwC Romania, Grant Thorton Grecia, KPMG Audit si MZF Financial Advisory, potrivit ASF. Cele 21 de societati participante la acest exercitiu au fost: ABC Asigurari, Asito Kapital, ASIMED, ATE Iinsurance, BCR Asigurari de Viata, BRD Asigurari de Viata, CertAsig, CITY Insurance, Credit Europe Asigurari, Ergo, Eurolife ERB, Eurolife ERB Asigurari de Viata, FATA Asigurari, Forte Asigurari, Garanta Asigurari, Gothaer Asigurari, Grawe Asigurari, LIG Insurance, ONIX Asigurari, Signal Iduna si UNIQA Asigurari de Viata.

Pe baza rezultatelor exercitiului BSRE si tinand cont de prevederile regimului Solvabilitate II, societatile de asigurare participante au fost grupate dupa cum urmeaza:

  1. Grupa 1 de asiguratori: societati de asigurare care detin fonduri proprii negative - LIG Insurance;
  2. Grupa 2 de asiguratori: societati de asigurare care, in baza rezultatelor exercitiului BSRE si fara a afecta vreuna dintre masurile urmatoare de ajustare luate dupa realizarea exercitiului, nu indeplinesc prevederile privind cerinta de capital minim (MCR) ‐ Signal Iduna, Forte Asigurari, Gothaer, FATA Asigurari, ABC Asigurari, ATE Insurance si Asito Kapital;
  3. Grupa 3 de asiguratori: societati de asigurare care, in baza rezultatelor exercitiului BSRE si fara a afecta vreuna dintre masurile urmatoare de ajustare luate dupa realizarea exercitiului, nu indeplinesc prevederile privind cerinta de capital de solvabilitate (SCR) ‐ Signal Iduna, Forte Asigurari, Gothaer, CertAsig, Credit Europe Asigurari si City Insurance.
  4. Grupa 4 de asiguratori: societati de asigurare care, in baza rezultatelor exercitiului BSRE, indeplinesc prevederile privind MCR si SCR - ONIX Asigurari, BRD Asigurari de Viata, ASIMED, Eurolife ERB, Eurolife ERB Asigurari de Viata, UNIQA Asigurari de Viata, Grawe, Garanta, BCR Asigurari de Viata si Ergo.

Astfel, potrivit ASF, din numarul total de 21 societati de asigurare participante, 4 societati nu respecta cerinta de capital minim (MCR), dar o respecta pe cea de capital de solvabilitate (SCR), 3 societati nu respecta SCR, dar o respecta pe cea de MCR, 4 societati nu respecta nici cerinta de MCR nici pe cea de SCR, iar restul de 10 societati se conformeaza cadrului de reglementare Solvabilitate II.

"Rezultatele exercitiului BSRE au evidentiat mai multe deficiente care trebuie corectate de catre societatile de asigurare participante prin implementarea masurilor de follow‐up ce au ca scop restabilirea unei pozitii solide privind solvabilitatea sau remedierea altor deficiente identificate de catre auditorii independenti", se arata in comunicatul ASF.

Citeste si:
Parchetul General ridică documente de la sediul City Insurance
Surse G4Media: Parchetul...

Societatile de asigurare participante sunt obligate sa transmita ASF un plan de masuri in vederea remedierii aspectelor constatate in urma derularii exercitiului BSRE, in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii deciziei referitoare la comunicarea rezultatelor exercitiului BSRE si a masurilor de supraveghere. ASF va avea in vedere toate masurile deja implementate de catre societatile participante dupa data de referinta a exercitiului BSRE.

ASF va analiza planurile de masuri primite intr-un termen de 5 zile calendaristice de la data transmiterii acestora, dar nu mai tarziu de data de 11 decembrie 2015 si va face recomandari dupa caz, in vederea completarii si/sau modificarii acestora.

In cazul in care ASF considera ca planurile de masuri nu sunt realiste sau constata ca societatile de asigurare nu au inregistrat un progres semnificativ in restabilirea situatiei financiare sau a solvabilitatii, ori nu au realizat restabilirea situatiei financiare sau a solvabilitatii la sfarsitul termenelor stabilite, va lua in termen de patru saptamani toate masurile necesare pentru a proteja interesele asiguratilor.

In prima parte a acestui an, 13 societati de asigurare, care detin cumulat peste 80% din piata autohtona de profil, au fost incluse in cadrul unui exercitiu de evaluare independenta a activelor si pasivelor si de efectuare a unui test de stres (Balance Sheet Review - BSR & Stress Test - ST). Exercitiul a fost realizat de catre auditori independenti coordonati si supravegheati de catre un Comitet compus din reprezentanti ai ASF, EIOPA si CE.

Citeste si:
ASF publică proiectul privind noile norme ce vizează asigurările auto
ASF publică proiectul privind...

Sursa foto: Shutterstock / Accident

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri