Pe langa societatile de asigurare aflate in redresare financiara (Euroins, Carpatica Asig si City Insurance -n.r.), doar societatile Forte Asigurari Reasigurari si LIG Insurance nu au realizat masurile asumate dupa programul de evaluare a activelor si pasivelor (Balance Sheet Review Extended - BSRE), derulat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Scopul principal al acestui demers era de a evalua nivelul de pregatire a societatilor participante de a face fata prevederilor regimului de Solvabilitate II, care a fost aplicat incepand cu 1 ianuarie 2016. De asemenea, exercitiul BSRE a evaluat soliditatea financiara si situatia solvabilitatii societatilor de asigurare participante, in baza regimului de Solvabilitate I, prin intermediul analizelor efectuate pentru data de referinta 31 decembrie 2014.

Atat pentru conditiile regimului de solvabilitate Solvency I, cat si pentru Solvency II, societatea LIG Insurance era singurul asigurator, din totalul de 21 analizate, care detinea fonduri proprii negative, de altfe, si cea mai putin sanatoasa situatie financiara. In acelasi timp, Forte Asigurari avea deficiente in ceea ce priveste prevederile privind cerinta de capital minim si prevederile privind cerinta de capital de solvabilitate.

Societatile de asigurare participante erau obligate sa transmita ASF un plan de masuri in vederea remedierii aspectelor constatate in urma derularii exercitiului BSRE, in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii deciziei referitoare la comunicarea rezultatelor exercitiului BSRE si a masurilor de supraveghere. ASF urma sa aiba in vedere toate masurile deja implementate de catre societatile participante dupa data de referinta a exercitiului BSRE.

In cazul in care ASF considera ca planurile de masuri nu sunt realiste sau constata ca societatile de asigurare nu au inregistrat un progres semnificativ in restabilirea situatiei financiare sau a solvabilitatii, ori nu au realizat restabilirea situatiei financiare sau a solvabilitatii la sfarsitul termenelor stabilite, va lua toate masurile necesare pentru a proteja interesele asiguratilor.

City Insurance, calca pe urmele Carpatica Asig si Astra Asigurari

ASF a decis in urma cu cateva zile deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan la City Insurance, in urma unei analize diagnostic de supraveghere si a unui raport de control inopinat care au scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului.

Printre cele mai importante probleme identificate in situatia societatii sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de dauna, de 43% si coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurari generale, care nu respecta prevederile normelor in vigoare. Actiunile de control si analiza au mai relevat, pentru sfarsitul anului 2015:

  • Intarzieri importante la plata despagubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind inregistrate la B.A.A.R. cereri de chemare in garantie, cu consecinte negative asupra intregii piete de asigurari RCA din Romania;
  • O datorie semnificativa aferenta cedarii in reasigurare a riscurilor incluse in clasa 10 - RCA, reprezentand aproximativ 85% din totalul datoriilor fata de reasiguratori;
  • O expunere ridicata la risc, reprezentand totalul sumelor asigurate pentru politele in vigoare, raportat la valoarea activului net inregistrata de societate la aceeasi data, la clasa 15 – Asigurari de garantii, incheiate pe teritoriul Romaniei si in Spatiul Economic European;
  • Absenta unei evaluari, pe o baza prudenta, a sumelor de incasat de la societati afiliate si diversi debitori, cu valori si vechimi semnificative, fara a tine cont, de asemenea, de deprecierea creantelor respective.

Prin decizia ASF, activitatea de subscriere a City Insurance va fi totodata limitata la 75% din totalul sumelor de asigurare brute inregistrate in anul 2015, mai putin clasa 15 – Asigurari de garantii, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisa. Politele de asigurare deja emise raman valabile pana la data expirarii. In termen de cel mult 20 de zile de la data comunicarii deciziei Consiliului ASF, City Insurance are obligatia sa desemneze un auditor financiar, persoana juridica, pentru efectuarea unei evaluari corecte, prudente si realiste a activelor, datoriilor si capitalurilor sale proprii.

De asemenea, in termen de 20 zile de la data primirii deciziei, Consiliul de administratie al City Insurance are obligatia sa intocmeasca si sa depuna la sediul ASF un plan de redresare financiara. Planul va cuprinde masurile de redresare financiara, precum si modalitatile concrete si termenele de indeplinire a masurilor asumate de conducerea societatii in vederea asigurarii fondurilor proprii eligibile care acopera SCR (Solvency Capital Requirement) sau pentru modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care acopera MCR (Minimum Capital Requirement), precum si a coeficientului de lichiditate.

Termenul pentru reincadrarea in cerintele SCR este de maximum 6 luni, in timp ce termenul pentru respectarea cerintelor MCR este de 3 luni - de la aprobarea planului de redresare. Ca urmare a derularii in anul 2015 a exercitiului Balance Sheet Review Extended - BSRE s-a constatat faptul ca, la data de 31.12.2014, Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance nu se incadra in cerintele minime de lichiditate, conform regimului Solvabilitate I si nu indeplinea prevederile privind cerinta de capital de solvabilitate, conform Solvabilitate II.

Sursa foto: Lisa S. / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri