Autoritatile au format o echipa speciala, din care fac parte experti ai serviciilor secrete si ai bancilor, pentru a proteja institutiile de credit de amenintarea grupului de hackeri, numit Armada Collective. Despre Armada Collective se crede ca a vizat si alte victime in ultimele saptamani, inclusiv din Elvetia si Thailanda, potrivit cotidianului elen Kathimerini, preluat de Mediafax.

Armada Collective a blocat joi pentru scurt timp sistemele de online banking ale bancilor din Grecia, au declarat surse apropiate situatiei. Hackerii au avertizat ca daca nu sunt platiti pana luni, vor cauza probleme mult mai grave. Potrivit Kathimerini, acestia ameninta sa utilizeze atacuri de tip DDoS (Distributed Denial of Service) pentru a bloca sistemele electronice si site-urile bancilor.

Atacul DDoS e un atac coordonat, in care un numar semnificativ de calculatoare infectate initiaza conexiuni asupra unuia sau a mai multor servere, cu scopul de a atinge capacitatile lor maxime de procesare si a le mentine indisponibile pentru o perioada de timp. In tot acest interval, utilizatorii legitimi nu pot accesa resursele atacate.

Citeste si:

Potrivit presei elene, atacurile de joi ar fi vizat trei institutii de credit din Grecia si ar fi durat 45 de minute. Numele bancilor nu au fost dezvaluite, pentru a nu produce panica in randul clientilor acestora. Un inalt oficial al politiei elene a declarat pentru portalul Zougla.gr ca hackerii sunt rusi, iar autoritatile estimeaza ca ar fi vorba de un grup de 30-40 de persoane.

Bitcoin este o moneda virtuala inventata in urma cu sase ani, al carei curs fluctueaza liber si care nu este sustinuta de vreun guvern sau banca centrala. In Romania sunt prezente toate cele patru mari banci elene, respectiv National Bank of Greece - prin Banca Romaneasca, Eurobank - prin Bancpost, precum si Piraeus Bank si Alpha Bank sub brand propriu.

Sursa foto: SHutterstock / rank_peters