BCR BpL si Raiffeisen BpL au incalcat prevederile legale privind acordarea primei de stat in sistemul de economisire-creditare, permitand clientilor sa utilizeze subventiile in alt scop decat cel pentru care au fost acordate, potrivit Curtii de Conturi.

"In cele mai multe cazuri, incheierea si derularea contractelor de economisire-creditare sub aceasta denumire a fost doar formala. Procedandu-se intr-o asemenea maniera, prin acordarea primei de la stat s-a stimulat doar componenta de economisire, iar componenta de creditare a dezvoltarii domeniului locativ a inregistrat valori nesemnificative, departe de scopul initial al legii", arata Curtea de Conturi, intr-un raport, citat de Mediafax.

Institutia acuza bancile ca au prezentat Ministerului Dezvoltarii date inexacte pentru primirea de la bugetul de stat a subventiilor bugetare reprezentand prima de stat in cadrul contractelor de economisire - creditare si ca au incheiat contracte inclusiv cu copii minori, in unele cazuri cu varste de sub un an. "Astfel, bancile au interpretat eronat calitatea de client in cadrul contractelor de economisire-creditare, netinand cont de eligibilitatea de a fi client in corelatie cu «dreptul legal de a primi un credit la dobanda stabilita pentru activitati in domeniul locativ» la data repartizarii contractului. In fapt, in spatele acestor contracte se ascunde intentia parintilor de a incasa prima de stat pe cat mai multe contracte posibile, respectiv conexarea contractelor si obtinerea unui singur credit pentru spatiul locativ, dar cu pastrarea primei de stat pentru toate contractele conexate", mentioneaza Curtea de Conturi.

Autoritatea a cerut Ministerului Dezvoltarii sa se asigure ca fondurile alocate de la buget pentru "prima de stat" sunt utilizate eficient si ca obiectivul principal al programului, dezvoltarea spatiului locativ, va fi indeplinit. "MDRAP va elabora procedurile necesare prin care statul roman sa se asigure de buna utilizare a fondurilor publice alocate de la bugetul de stat pentru plata primei de stat clientilor bancilor de economisire-creditare. MDRAP va analiza indicatorii de eficienta si de rezultat ai acestui Program si, dupa caz, in functie de concluziile acestei analize, va propune Guvernului adaptarea manierei in care statul se va implica pe viitor in acest Program", arata Curtea de Conturi.

Sistemul de economisire-creditare presupune ca un client care incheie un contract cu o banca specializata primeste de la stat o prima de pana la 250 de euro, pentru economii anuale de minim 1.000 de euro, si la finalul celor cinci ani din contract sa beneficieze de conditii de creditare avantajoase daca vrea finantare pentru modernizarea sau cumpararea unei locuinte. In perioada 2008 - 2014, BCR Banca pentru Locuinte a primit de la stat 608,26 milioane lei, pentru 563.235 de contracte de economisire-creditare, suma totala a depunerilor efectuate de clienti fiind de 2,97 miliarde lei.

In perioada 2005 - 2014, catre Raiffeisen Banca pentru Locuinte suma totala de 157,51 milioane lei, pentru 328.805 contracte. Depunerile clientilor insumeaza 912,95 milioane lei. In 2014 au fost efectuate plati din bugetul de stat prin MDRAP pentru prima de la stat de aproximativ 316 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri