Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) finanteaza municipalitatea Sibiu cu 67,5 milioane lei (15 milioane euro) pe termen lung, pentru reabilitarea a circa 25 km de strazi in zonele nou dezvoltate ale orasului si pentru serviciile de mentenanta a drumurilor.

Pentru imbunatatirea serviciilor de mentenanta a drumurilor vor fi angajate companii private in baza unor contracte multianuale bazate pe criteriile de performanta, scrie Mediafax.

Imprumutul va sprijini, de asemenea, implementarea unui plan de mobilitate urbana durabila, reprezentand un set de masuri pentru imbunatatirea mobilitatii locuitorilor si intreprinderilor din Sibiu, intr-un mod ecologic si durabil, se arata intr-un comunicat al BERD.

Acesta este primul proiect in cadrul unui nou program-cadru al institutiei financiare internationale pentru mobilitatea durabila si accesul la transport regional (Romania Framework for Sustainable Mobility and Access to Regional Transport - SMART), care finanteaza imbunatatirea infrastructurii si a serviciilor de transport public in Romania.

"Obiectivul nostru este de a continua imbunatatirea infrastructurii urbane, care este esentiala pentru calitatea vietii. Prin finantarea unor masuri cheie de imbunatatire a infrastructurii de transport, BERD a ajutat administratia locala sa transforme Sibiul intr-un oras foarte modern si o destinatie turistica de top din Romania", a declarat in comunicat primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor.

Investitii de peste 1.000 de...
Citeste si: Investitii de peste 1.000 de mld. lei vechi, pentru viitoarea...

Pana in prezent, BERD a acordat peste 70 de milioane de euro in finantari pe termen lung, prin imprumuturi directe catre municipalitatea Sibiu si catre companiile municipale de transport public, apa si canalizare.

Din 2005, peste 200 de strazi au fost modernizate in Sibiu cu ajutorul finantarilor din imprumuturi BERD, fonduri structurale ale UE si din contributii ale bugetului local.

In 2006, compania de transport public Tursib a imprumutat 10 milioane de euro, pe care l-a folosit pentru a achizitiona 35 de autobuze noi. Un al doilea imprumut, de 4,8 milioane de euro, acordat anul trecut, este folosit in prezent pentru finantarea constructiei unui nou depou de autobuze in Zona Industriala de Vest, care va devia traficul din centrul orasului, reducand astfel poluarea.

Compania de apa si canalizare a orasului a primit, de asemenea, fonduri BERD pentru cofinantarea proiectelor de modernizare a infrastructurii. Institutia financiara internationala a investit peste sapte miliarde euro in Romania pana in prezent si a mobilizat mai mult de 14 miliarde euro din alte surse de finantare.

Doua mari banci...
Citeste si: Doua mari banci internationale critica taxa pe banci impusa de Guvern


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Galati: imprumut BERD de 100 mil. lei pentru lucrari de infrastructura