Cristian Popa, fostul viceguvernator al BNR, este propunerea oficiala a Romaniei pentru functia de vicepresedinte al BEI. Presedintele Klaus Iohannis si Guvernul Romaniei au aprobat propunerea Ministrului Finantelor Publice pentru desemnarea lui Cristian Popa in calitate de candidat al Romaniei pentru functia de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI).

Cristian Popa ar urma sa-l inlocuiasca pe actualul reprezentant al Romaniei la BEI, Mihai Tanasescu, aflat in acest post din 2012, dar in concediu prelungit, din octombrie 2014, in contextul unei anchete DNA. Popa va trece, in continuare, printr-un proces de avizare interna al Bancii Europene de Investittii, in conformitate cu regulile de procedura existente, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor, citat de Mediafax.

Cristian Popa are o experienta de 16 ani in Banca Nationala a Romaniei si a avut trei mandate consecutive in pozitia de viceguvernator. La mijlocul anul 2014, cand a parasit BNR, Popa era cel mai longeviv membru al conducerii executive a bancii centrale dupa Mugur Isarescu, obtinand primul mandat de viceguvernator in 1998. Cand a intrat in board era cel mai tanar membru al consiliului de administratie al BNR, la 34 de ani.

In cadrul bancii centrale, Popa a fost responsabil cu politica monetara, stabilitatea financiara si cu relatiile internationale. De asemenea, in 2005, a introdus strategia de tintire a inflatiei care presupune asumarea periodica de catre BNR a unor obiective anuale legate de variatia indicelui preturilor de consum.

Cristian Popa a detinut si functia de guvernator supleant al Romaniei pentru Banca Mondiala si a fost membru in echipele de negociere si dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD, BEI si OCDE. In plus, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agentiile internationale de rating si bancile internationale de investitii precum si activitatile privind integrarea europeana in cadrul BNR (pana in 2007).

Popa are o vasta experienta didactica si in cercetare. In 2007 a obtinut diploma de Doctor in stiinte economice, specializarea Economie mondiala, la Facultatea de Relatii Economice Internationale, din Academia de Studii Economice, Bucuresti. In septembrie 1994, a obtinut o bursa la Departamentul de Economie din cadrul Universitatii Harvard. Fostul viceguvernator vorbeste fluent engleza, franceza, spaniola si italiana.

Romania detine un mandat de vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii de la 1 august 2012, pentru o perioada de patru ani, pe aceasta pozitie fiind numit Mihai Tanasescu, fost ministru de Finante la randul sau si reprezentant al Romaniei la FMI in perioada 2007-2012. El devenea astfel primul roman cu o functie atat de inalta in cadrul unei institutii financiare de top. Pentru preluarea pozitiei de vicepresedinte al BEI detinuta de Tanasescu a fost nominalizata anterior Ioana Petrescu, fost ministru de Finante, insa aceasta a renuntat, intrucat a considerat prea scurta durata ramasa pana la incheierea mandatului.

BEI reprezinta institutia financiara a Uniunii Europene, avand ca actionari cele 28 de state membre, iar Consiliul Guvernatorilor BEI cuprinde ministrii de finante din cele 28 de state UE. Institutia acorda imprumuturi in principal statelor UE la dobanzi foarte avantajoase pentru investitii in domenii precum transport, comunicatii, industrie, agricultura, energie, educatie, sanatate si IMM-uri. Vicepresedintele roman coordoneaza activitatiile de finantare din Romania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Macedonia si tarile AELS.

Tanasescu se afla insa in concediu prelungit din octombrie 2014, dupa ce DNA a cerut inceput urmarirea penala in numele lui in dosarul licentelor Microsoft, in care sunt implicati alti opt fosti ministri, acuzati de luare de mita intr-una dintre cele mai mari afaceri de pe piata locala de IT. Atributiile sale au fost preluate de ceilalti vicepresedinti BEI.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri