"Daca in 2015, paleta de oferte bancare a fost generoasa si complementara, pentru ca a acoperit foarte multe profile de clienti, in 2016 ne concentram pe dezbateri despre Legea darii in plata, iar efectele depind foarte mult de forma finala a acesteia. Reactia bancilor deja am vazut-o deja, iar in forma actuala a legii, efectele si contaminarea pe orizontala vor fi consistente, pana la sectorul constructiilor, imobiliare s.a.m.d.. Una dintre masurile de mitigare a acestui risc din partea bancilor este marirea consistenta a avansului si cred ca vor fi si majorari de costuri in dobanda", a declarat Anca Bidian (foto).

In opinia sa, va exista din nou o perioada de oferte cu rate la dezvoltator, similar cu 2009 - 2010, moment in care "creditarea a trecut printr-o perioada de restrististre". Insa, aceasta solutie nu poate fi decat temporara, mai spune seful Kiwi Finance, "pentru ca dezvoltatorii nu sunt creditori. Nu poate fi o solutie pe termen lung".

Ea a aratat ca "s-a mai vorbit despre accesarea unui credit de nevoi personale care sa acopere avansul crescut. In general, aceasta structura impovareaza clientul foarte mult. Sper sa nu se ajunga pana acolo, doar ca sa mitigam efectele unei legi discutabile. In cel mai bun caz, in care legea darii in plata este adaptata nu numai la nevoia pietei, ci si la scopul declarat, pentru care aceasta a fost gandita ca o masura sociala, lucrurile vor fi la un echilibru si cred ca piata imobiliara din 2016 va fi una atractiva si echilibrata din punct de vedere al finantarilor, atat pe unitatile vechi cat si pe cele noi", a incheiat Anca Bidian.

Sursa foto: Mediafax Foto