Piata rezidentiala cunoaste un dezechilibru pe segmente de proprietati in ceea ce priveste cererea si oferta. Daca la cerere stam bine, cu oferta nu prea, pentru ca ritmul de finalizare a locuintelor noi, desi a accelerat in ultimii doi ani, se pare ca se afla mult inca sub nivelul cerererii solvabile, a apreciat Anca Bidian, CEO, Kiwi Finance, la un eveniment organizat de Imobiliare.ro.

"Noi masuram cererea solvabila prin clientii care se si califica sa acceseze un credit, iar aceasta cerere solvabila a crescut foarte mult. De altfel, volumul creditarilor ipotecare a crescut cu 50% fata de 2014. Este o crestere mare pentru sectorul bancar, din mai multe motive: dobanzi foarte bine absorbite de catre piata, un nivel de lichiditate foare mare in piata rezidentiala, modificarea pragului de 5% TVA pe proictele rezidentiale s.a.m.d. Cererea curenta este de trei pe un loc la locuintele nou finalizate", a declarat Anca Bidian (foto).

De asemenea, a mai spus seful kiwi Finance, ca "aceste dobanzi reduse si foarte bine absorbite au dus la randamente foarte bune. Am vazut foarte multi clienti care vor sa cumpere locuinte in scopul inchirierii. Chiria practicata in piata rezidentiala este, in prezent, mai mare decat rata la banca. Astfel, are sens sa cumperi o locuinta, pentru ca apoi sa o inchiriezi".

Nu in ultimul rand, Anca Bidian a subliniat ca, in contextul unei oferte foarte redusa din punct de vedere al locuintelor noi, exista la majoritatea bancilor comerciale un numar de clienti care stau cu creditele pre-aprobate timp de 7-8 luni pana isi gasesc o locuinta.

Citeste si:
Cum poate descifra evolutia casatoriilor viitorul pietei rezidentiale
Evolutia casatoriilor poate...
Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Anul in care poti fi print si cersetor in piata rezidentiala
Setari Cookie-uri