Nextebank a primit avizul ASF pentru o oferta publica de preluare obligatorie a Bancii Comerciale Carpatica (BCC), vizand participatia de 45,2% pe care nu o detine din BCC, la un pret de 0,105 lei/titlu, platit si in ianuarie pentru un pachet de 20% lui Ilie Carabulea si altor patru actionari.

Numarul actiunilor care fac obiectul preluarii este de 995,8 milioane, reprezentand 45,21% din capitalul social, iar pretul de cumparare se situeaza la 0,105 lei/actiune, potrivit unui raport publicat de Banca Carpatica pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), conform Mediafax.

Perioada de derulare a ofertei este 2-22 martie.

Nextebank a informat, la finele lunii ianuarie, ca a finalizat achizitia unui pachet majoritar de peste 54,79% din actiunile Bancii Comerciale Carpatica, prin cumpararea unei participatii de la mai multi actionari si subscrierea in cadrul procesului de majorare a capitalului social, primind aprobarile din partea BNR si ASF.

Nextebank intentioneaza ca, dupa parcurgerea procedurilor legale necesare, sa demareze un proces de fuziune cu Banca Carpatica.
Omul de afaceri Ilie Carabulea si alti patru actionari ai Bancii Comerciale Carpatica, actionand in mod concertat cu acesta, au vandut Nextebank 20% din titlurile BCC pentru 23,1 milioane de lei. De asemenea, Nextebank a subscris actiuni in valoare de 98,66 milioane de lei la capitalul Carpatica.

Banca Comerciala Carpatica si-a redus anul trecut pierderea neta la jumatate, de la 169,5 milioane lei la 85,43 milioane lei, iar activele s-au diminuat cu 4,7%, la circa 3,1 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare preliminate intocmite pe standarde IFRS. La finele anului 2014, banca din Sibiu avea active de 3,25 miliarde lei, iar pierderea neta se ridica la 169,5 milioane lei.

Carpatica a primit din oferta din partea Nextebank dupa mai multe discutii esuate, dintre care ultima cu fondul american de investitii JC Flowers, care s-a retras din procesul de achizitie a bancii, intrucat nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei locale, fondul fiind interesat de cumpararea celor doua banci impreuna.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul BVB, carabulea mai detine direct 18,46% din Banca Carpatica, in timp ce 17,76% se afla in posesia unor persoane fizice, iar 8,97% in posesia unor persoane juridice.

Sursa foto: wongwean / shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Carabulea da in judecata Patria Bank si cere 40,6 mil. lei