“Toata aceasta discutie impotriva bancilor afecteaza relatia cu clientii si este departe de realitate si ipocrita”, a declarat presedintele ARB, in cadrul unei conferinte organizate de BankingNews, adaugand ca bancile sunt ca niste echipe de handbal, arbitrate de specialisti din fotbal. El a mai spus ca, in cazul pietei cardurilor din Romania, “nu se stie care este hentul: retragerea de numerar crescuta in volum prin lege sau reducerea tranzactiilor cu numerar” si a indemnat la stabilirea prioritatilor si consecventa in plan legislativ.

“In industria bancara se dau foarte multe legi din alta perspectiva decat cea economica, poate ca se dau prea multe legi de acesti arbitrii de fotbal pentru echipe de handbal. Cea mai potrivita lege in prezent, in Romania, ar fi una prin care sa se respecte legea”, a adaugat Danescu, referindu-se la faptul ca sunt promulgate noi legi din cauza faptului ca cele existente nu sunt respectate.

Piata cardurilor din Romania a ajuns, in prezent, la un numar de 14 milioane de carduri, dintre care 11 milioane sunt carduri active, 12,5 milioane carduri cu functie de debit si 2,5 milioane carduri de credit. Reteaua de ATM-uri a ajuns la 11.492, in timp ce reteaua de POS-uri a ajuns la 144.000.

Citeste si:

Valoarea retragerilor de numerar de la ATM-uri cu cardurile emise de bancile romanesti s-a situat la 35,2 miliarde lei in ultimele trei luni ale 2015, in timp ce platile cu cardul la POS au crescut cu 16%, la 7,5 miliarde lei.

In ceea ce priveste provocarile pietei cardurilor din Romania, se doresc tranzactii cat mai simple, cu costuri cat mai mici din partea consumatorilor, potrivit presedintelui ARB, care afirma ca exista un paradox caruia bancile trebuie sa ii faca fata. Pe de o parte, exista presiunea tot mai mare pentru aproprierea fata de clientii si demersul tehnologic, iar pe de alta parte se creeaza o indepartare de contactul direct cu clientii.

Danescu a mai afirmat ca piata cardurilor din Romania nu este influentata de perceptia pe care o au clientii asupra bancilor si ca este o piata cu o multiplicare extrem de puternica la nivel de tranzactii, la nivelul intregii economii.

Sursa foto: Mircea Dragos