Numarul de carduri valide in circulatie se situa anul trecut la peste 15 milioane, comparativ cu aproximativ 1 milion in anul 2000. In aceasi interval, numarul de tranzactii a urcat de 50 de ori si a ajuns aproape jumatate de miliard in 2015, cu perspective de a urca in acest an la 600 de milioane, potrivit datelor prezentat de NOCASH la conferinta "20 de ani de carduri in Romania". Tot anul acesta, volumele rulate pe card s-ar putea situa in jurul a 200 miliarde lei.

"Portofoliul de carduri a crescut exponential pana in 1998, dupa care a urmat o relativa stagnare in anii de criza. Incepand cu 2012, s-a reluat cresterea pe cardurile de debit. Cardurile de credit au ramas plafonate la 2,3 milioane pana in 2014. Chiar daca sunt in cotinuare sub nivelul inregistrat la inceperea crizei in 2009, cardurile de credit inregistreaza un reviriment fiind alimentate de cererea de consum in crestere", potrivit datelor NOCASH.

In timp ce portofoliul total al cardurilor valide din circulatie, emise atat de banci cat si de IFN-uri, se ridica la aproximativ 15,4 milioane, numarul celor utilizate efectiv in tranzactii se situeaza la doar 11,4 milioane.

Jucatori noi, cardurile pentru bonurile de masa

Incepand cu octombrie 2015, in piata au aparut noi jucatori nebancari, Edenred si Sodexo, care au intrat pe nisa tichetelor de masa in format electronic. Este vorba de asa numitele carduri de masa, piata care are un potential de 2 milioane de posesori, multi dintre ei urmand a face pentru prima oara o plata cu un card prin intermediul acestor produse.

Edenred , dupa un an de la emiterea primului card, a ajuns deja la un portofoliu de 180.000 de carduri. Acestea nu fac obiectul raportarilor catre BNR. Printre emitentii cardurilor de masa se numara, din iunie 2016, si Unicredit, prima banca din Romania intrata pe aceasta piata.

Jumatate de miliard de tranzactii pe card

In perioada 2000-2015, numarul de tranzactii pe card a crescut de la 10 milioane la aproape 500 milioane. Foarte important este ca 2015 este primul an in care numarul de plati la comercianti depaseste numarul tranzactiilor de retragere.

In timp ce tranzactiile de retrageri inregistreaza o plafonare, numarul de plati la comercianti are o crestere exponentiala incepand cu 2007. Reducerea comisioanelor de interchange incepand cu decembrie 2015, la 0,2% pe cardurile de debit si 0,3% la cardurile de credit, va incuraja si mai mult comerciantii sa accepte cardul la plata, mai ales in mediul online, iar aceasta se va vedea intr-un nou salt al gradului de tranzactionare.

Pentru anul 2016, pe fondul cesterii interesului pentru tranzactionarea pe cardurile contactless, am putea asista la atingerea pragului de 600 milioane tranzactii iar volumele rulate pe card se vor situa in jurul a 200 miliarde lei, estimeaza NOCASH.

Cum a evoluat numarul de POS-uri si ATM-uri

La intrarea in noul mileniu, Romania avea o infrastructura de acceptare formata din numai 2.100 terminale, dintre care 751 ATM-uri si 1.366 POS-uri.

Treptat, pe masura ce a crescut reteaua de acceptare la comercianti, raportul din numarul de ATM-uri si numarul de POS-uri a ajuns de 1 la 10, reteaua de terminale instalate la comercianti depasind pentru prima oara pragul de 100.000 in 2009. In iunie 2016, in piata erau operationale peste 160.000 de terminale, dintre care 11.615 de ATM-uri si 148.797 de POS-uri.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri