„Peste noapte, apetitul pentru risc la nivel global s-a imbunatatit semnificativ dupa ce Rezerva Federala a avut un ton precaut in urma sedintei sale de politica monetara, fapt care ar trebui sa duca la presiuni de apreciere asupra monedei romanesti”, a afirmat, intr-o nota catre analisti si investitori, economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

O majorare a dobanzilor in SUA ar atrage pe piata americana o parte mai mare din banii ieftini plasati acum in investitii pe pietele emergente, mai riscante, dar cu randamente mai bune.

BNR a anuntat, joi, pentru euro o referinta in scadere usoara fata de miercuri, la 4,4765 lei/euro, in timp ce Bursa de Valori Bucuresti a urcat cu pana la 2,4%.


Cursul anuntat de BNR pentru dolar a coborat cu aproape noua bani (2,15%), la 3,9519 lei/dolar, sub pragul de 4 lei pentru prima data de la mijlocul lunii februarie
. Referinta pentru dolar este influentata de raporturile dintre moneda americana si euro pe pietele internationale.

„Impactul imediat este unul pozitiv. Sa vedem daca pe termen mediu se va mentine. Pe bursa noastra, efectul este mai redus, cresterea de astazi (joi, n.r.) fiind alimentata in principal de anuntul Banca Transilvania privind dividendele”, a declarat directorul de operatiuni al Estinvest, Marcel Murgoci.

Citeste si:

Titlurile Banca Transilvania au crescut in deschiderea sedintei de joi cu pana la 11%, dupa ce banca a anuntat repartizarea de dividende in numerar pentru a doua oara in ultimii 20 de ani. Cresterea s-a temperat, insa, in prima ora de tranzactii, atat pentru Banca Transilvania, cat si pentru bursa per ansamblu. La mijlocul sedintei de joi, titlurile bancii se aflau in urcare cu 6,2%, iar bursa de la Bucuresti cu 1,4%.

Publicarea unor date bune privind economia americana ar putea schimba optica investitorilor, in sensul in care acestia ar putea considera ca o crestere a dobanzilor este mai degraba mai apropiata decat mai indepartata.

In timp ce riscurile privind economia ar putea modera ritmul de inasprire a politicii monetare in SUA, o schimbare a asteptarilor pietei privind majorarea dobanzilor de catre Fed ar putea reduce apetitul investitorilor pentru active emergente. In prezent, pietele financiare vad o singura majorare a dobanzii cheie, in a doua parte a anului, fata de cele doua indicate de Fed.

Anuntul Fed ca perioada banilor ieftini ar putea continua in SUA, cu presiune suplimentara si pe alte mari banci centrale, a fost primita cu optimism de investitorii de pe piata de capital din SUA si Asia. In Europa, pietele au deschis in teritoriu pozitiv, insa deprecierea dolarului in raport cu euro, dupa anuntul Fed, a afectat cotatiile marilor exportatori europeni si a impins pe minus bursele europene, in special pe cea germana.

La sedinta de politica monetara de joi, a doua din acest an, Fed a redus previziunile privind cresterea economica in 2016 - 2017 (ritmuri anuale de 2,2%, respectiv 2,1%) si pentru evolutia inflatiei in 2016 (la 1,2% an/an) si a mentinut rata de dobanda de politica monetara la (0,25% - 0,50%).

„Perspectivele cu privire la procesul de normalizare a ratei de dobanda de politica monetara au fost ajustate in jos, pe fondul riscurilor din economia mondiala, dar la conferinta de presa presedintele Fed, Janet Yellen, nu a exclus ca urmatoarea majorare din actualul ciclu sa se intample la sedinta din aprilie”, potrivit unei note a economistului Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

Fed a majorat in decembrie dobanda de politica monetara pentru prima oara dupa 2006, semnaland ca economia americana a depasit cea mai mare parte a urmarilor crizei financiare globale. Dobanda de politica monetara a Rezervei Federale americane s-a aflat la nivelul zero timp de sapte ani.