In primele ore dupa anuntul ca democratul Barack Obama a fost reales la presedintia SUA dolarul s-a depreciat, ca urmare a speculatiilor ca vor continua politicile monetare de stimulare a economiei. Wall Street Journal scrie ca asupra SUA planeaza ingrijorarile privind economia, dar bursele europene au deschis in crestere.
Dolarul s-a depreciat miercuri, ca urmare a speculatiilor ca realegerea democratului Barack Obama in postul de presedinte al Statelor Unite va continua politicile monetare de stimulare a economiei, care tind sa slabeasca moneda americana, potrivit Mediafax.

Dolarul a trecut pe depreciere fata de euro, dupa ce Obama l-a invins in alegeri pe republicanul Mitt Romney, potrivit estimarilor unor posturi americane de televiziune. Dolarul australian s-a apreciat pentru a treia zi consecutiv, in timp ce actiunile din Asia au avansat. Cererea pentru euro a fost limitata, intrucat Grecia se indreapta catre un vot in parlament asupra unui pachet de masuri de austeritate necesare pentru pachetul de ajutor extern.

"Politica monetara va ramane relaxata in mandatul lui Obama, astfel ca dolarul va fi vandut. Vanzarea de dolari s-ar putea sa nu dureze atat de mult, intrucat SUA se apropie de momentul activarii automate a unui set de cresteri de taxe si reduceri de cheltuieli", a declarat Michiyoshi Kato, vicepresedinte la Mizuho Corporate Bank.

Dolarul s-a depreciat cu 0,5%, la 1,2872 dolari pe euro in aceasta dimineata la Londra, dupa ce s-a aflat anterior in urcare cu pana la 0,2%.

WSJ: Dupa victoria lui Obama, asupra SUA planeaza ingrijorarea privind economia


Presedintele SUA, Barack Obama, proaspat reales pentru un nou mandat, se confrunta cu o economie care arata scantei de vitalitate, dar este trasa inapoi de incertitudini legate de reglementare si incetinirea cresterii la nivel global, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

Economia SUA a aratat semne de imbunatatire in ultimele luni. Somajul se afla sub 8%, cotatiile actiunilor sunt in urcare, sectorul imobiliar isi revine, iar consumatorii incep sa accelereze cheltuielile pe masini si alte bunuri mai scumpe, dupa patru ani in care s-au concentrat pe plata datoriilor.

Totusi, cresterea economica ramane anemica. Multe economii europene se afla in recesiune si sunt afectate de probleme financiare. China, a doua mare economie in lume, incetineste, cu un avans al PIB de 7,4% in trimetrul al treilea, fata de 9,2% in aceeasi perioada a anului trecut.

Cursa prezidentiala din SUA a atras puternic antentia investitorilor, in mare parte din cauza implicatiilor asupra cheltuielilor si politicilor privind taxele si sanatatea in SUA. Managerii de fonduri de investitii au afirmat ca printre principalele lor ingrijorari se afla capacitatea presedintelui de a evita activarea automata din 2013 a unor reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe in valoare de peste 600 de miliarde de dolari.

Obama, a carui relatie cu sectorul de afaceri s-a deteriorat in primul sau mandat, se va confrunta cu decizii extrem de importante aproape imediat. Cea mai presanta problema economica dupa alegeri este oprirea activarii taierilor de cheltuieli si majorarilor de taxe. Acestea intra automat in vigopare in ianuarie, daca Congresul si Obama nu reusesc sa ajunga la un acord pentru a le inlocui cu alte masuri. Casa Alba si Congresul au amanat negocierile pentru dupa alegeri.

Presedintele SUA a afirmat ca nu va accepta o intelegere daca acaesta nu va include cresteri de taxe pentru americanii cu venituri mari, in timp ce multi republicani au avertizat ca vor bloca orice majorari de taxe. Multe organizatii ale mediului de afaceri au facut, insa, lobby pe langa cele doua partide, Democrat si Republican, sa ajunga la o intelegere.

Daca politicienii americani pot lucra impreuna, au sansa sa reduca inertitudinile si sa faca posibila o crestere economica mai robusta, potivit WSJ. Un nou blocaj politic, pe de alta parte, ar putea trimite din nou economia in recesiune in numai cateva luni.

"Multe companii au amanat investitii, au blocat planuri de angajari si formularea planurilor de afaceri pentru 2013, din cauza posibilitatii activarii reducerilor de cheltuuieli si cresterilor de taxe", a declarat James Meil, economist-sef la producatorul de utilaje industriale Eaton Corp.

Sansele unui acord politic la Washington sunt la fel de greu de estimat precum perspectivele economice.

Dar, daca politicienii reusesc sa schimbe sistemul de taxe intr-un mod care sa sustina cresterea si sa scada deficitul bugetar, increderea rezultata ar putea adauga un punct procentual la cresterea PIB si ar cobori somajul mult mai repede, afirma Allen Sinai, economist-sef la Decision Economics.

Schimbarea codului de taxe va fi unul dintre obiectivele imediate in al doilea mandat al lui Obama. Presedintele SUA a cerut taxe mai mari pentru persoane cu venituri anuale de peste 200.000 de dolari si pentru cuplurile cu peste 250.000 de dolari. De asemenea, vizeaza o reducere a taxei pentru companii de la 35% la 28%, in acelasi timp, insa, cu eliminarea unui numar neprecizat de deduceri fiscale.

Obama va beneficia de un climat cu dobanzi foarte reduse pentru cel putin inca cativa ani, scrie WSJ.
Rezerva Federala a anuntat ca va mentine dobanda pe termen scurt aproape de zero pana la mijlocul anului 2015. Fed face achizitii importante de obligatiuni garantate prin ipoteci si titluri ale Trezoreriei SUA, pentru a cobori in piata financiara dobanzile la imprumuturile pe termen lung.

Bursele euroepene au deschis in crestere


Actiunile europene au deschis in crestere sedinta de tranzactionare de miercuri, dupa ce presedintele SUA, Barack Obama, l-a invins in alegeri pe contracandidatul sau republican, Mitt Romney, si a castigat un nou mandat la Casa Alba, scrie Mediafax.

Bursele din Asia si contractele futures pe indicii pietei americane au avansat, de asemenea, potrivit Bloomberg.

In Europa, cotatia Alstom a crescut cu 3,1%, sustinuta de rezultate financiare peste asteptarile analistilor. BNP Paribas, cea mai mare institutie de credit din Franta, a urcat cu 4,3%, dupa ce profitul a urcat de peste doua ori in trimestrul al treilea.

Indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu 0,4%. In SUA, contractele futures pentru Standard & Poor’s 500 au crescut cu 0,3%, in timp ce indicatorul MSCI Asia Pacific a urcat cu 0,7%.

"Tranzactiile au fost oarecum limitate in ultimele zile, din cauza gradului ridicat de incertitudine. Odata cu incheierea alegerilor si a clarificarilor de la Banca Centrala Europeana si Banca Angliei, ar trebui sa se deschida calea pentru un volum mai ridicat de tranzactionare in urmatoarele zile", a declarat Zahid Mahmood, trader la Capital Spreads din Londra.

Cele doua banci centrale vor anunta joi decizii de politica monetara, urmate de conferinte cu presa.

Obama l-a invins pe Romney in alegerile prezindentiale, dar se confrunta, inca, cu un Congres puternic divizat intre membrii democrati si cei republicani. Republicanii detin majoritatea in Camera Reprezentantilor, iar democratii in Senat, intr-o perioada cruciala pentru economia SUA. Congresul trebuie sa se puna de acord asupra unor masuri de reducere a deficitului bugetar, in caz contrar urmand sa intre in vigoare de anul urmator reduceri de cheltuieli si majorari de taxe.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 0,3%, DAX (Frankfurt) cu 0,6%, iar CAC 40 (Paris) 0,9%.

Tiparnita de bani a SUA o va lua razna dupa realegerea lui Obama

Investitorii trebuie sa se pregateasca pentru cresteri de preturi si noi politici monetare expansioniste din partea Fed, dupa ce actualul presedinte, Barack Obama, a castigat un nou mandat, potrivit lui Jim Rogers, cofondator impreuna cu George Soros al fondului de investitii Quantum.

Rezerva Federala a SUA (Fed) a coborat in ultimii ani dobanda de politica monetara aproape de zero si face achizitii importante de obligatiuni pentru a reduce costurile la imprumuturile pe termen lung.

Chiar inainte ca Obama sa fie prezentat drept castigator in estimarile mai multor posturi de televiziune, Rogers i-a respins dur pe ambii candidati, numindu-i "diabolici", scrie CNBC.

Cofondatorul Quantum a declarat ca se asteapta ca politicile lui Obama sa conduca la cresterea preturilor materiilor prime si la deprecierea dolarului.

"Daca Obama castiga va fi mai multa inflatie, mai multa datorie, tiparire de bani si cheltuieli mai mari. Nu va fi bine pentru nimeni. Cred ca tiparirea de bani o va lua razna acum, la fel si cheltuielile", a spus el.

Rogers a afirmat ca nu a votat pentru niciunul din cei doi candidati, "intrucat sunt ambii diabolici".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri