Presedintele SUA, Barack Obama, proaspat reales pentru un nou mandat, se confrunta cu o economie care arata scantei de vitalitate, dar este trasa inapoi de incertitudini legate de reglementare si incetinirea cresterii la nivel global, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

Economia SUA a aratat semne de imbunatatire in ultimele luni. Somajul se afla sub 8%, cotatiile actiunilor sunt in urcare, sectorul imobiliar isi revine, iar consumatorii incep sa accelereze cheltuielile pe masini si alte bunuri mai scumpe, dupa patru ani in care s-au concentrat pe plata datoriilor.

Totusi, cresterea economica ramane anemica. Multe economii europene se afla in recesiune si sunt afectate de probleme financiare. China, a doua mare economie in lume, incetineste, cu un avans al PIB de 7,4% in trimetrul al treilea, fata de 9,2% in aceeasi perioada a anului trecut.

Cursa prezidentiala din SUA a atras puternic antentia investitorilor, in mare parte din cauza implicatiilor asupra cheltuielilor si politicilor privind taxele si sanatatea in SUA. Managerii de fonduri de investitii au afirmat ca printre principalele lor ingrijorari se afla capacitatea presedintelui de a evita activarea automata din 2013 a unor reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe in valoare de peste 600 de miliarde de dolari.

Obama, a carui relatie cu sectorul de afaceri s-a deteriorat in primul sau mandat, se va confrunta cu decizii extrem de importante aproape imediat. Cea mai presanta problema economica dupa alegeri este oprirea activarii taierilor de cheltuieli si majorarilor de taxe. Acestea intra automat in vigopare in ianuarie, daca Congresul si Obama nu reusesc sa ajunga la un acord pentru a le inlocui cu alte masuri. Casa Alba si Congresul au amanat negocierile pentru dupa alegeri.

Presedintele SUA a afirmat ca nu va accepta o intelegere daca acaesta nu va include cresteri de taxe pentru americanii cu venituri mari, in timp ce multi republicani au avertizat ca vor bloca orice majorari de taxe. Multe organizatii ale mediului de afaceri au facut, insa, lobby pe langa cele doua partide, Democrat si Republican, sa ajunga la o intelegere.

Daca politicienii americani pot lucra impreuna, au sansa sa reduca inertitudinile si sa faca posibila o crestere economica mai robusta, potivit WSJ. Un nou blocaj politic, pe de alta parte, ar putea trimite din nou economia in recesiune in numai cateva luni.

"Multe companii au amanat investitii, au blocat planuri de angajari si formularea planurilor de afaceri pentru 2013, din cauza posibilitatii activarii reducerilor de cheltuuieli si cresterilor de taxe", a declarat James Meil, economist-sef la producatorul de utilaje industriale Eaton Corp.

Sansele unui acord politic la Washington sunt la fel de greu de estimat precum perspectivele economice.
Dar, daca politicienii reusesc sa schimbe sistemul de taxe intr-un mod care sa sustina cresterea si sa scada deficitul bugetar, increderea rezultata ar putea adauga un punct procentual la cresterea PIB si ar cobori somajul mult mai repede, afirma Allen Sinai, economist-sef la Decision Economics.

Schimbarea codului de taxe va fi unul dintre obiectivele imediate in al doilea mandat al lui Obama. Presedintele SUA a cerut taxe mai mari pentru persoane cu venituri anuale de peste 200.000 de dolari si pentru cuplurile cu peste 250.000 de dolari. De asemenea, vizeaza o reducere a taxei pentru companii de la 35% la 28%, in acelasi timp, insa, cu eliminarea unui numar neprecizat de deduceri fiscale.

Obama va beneficia de un climat cu dobanzi foarte reduse pentru cel putin inca cativa ani, scrie WSJ.

Rezerva Federala a anuntat ca va mentine dobanda pe termen scurt aproape de zero pana la mijlocul anului 2015. Fed face achizitii importante de obligatiuni garantate prin ipoteci si titluri ale Trezoreriei SUA, pentru a cobori in piata financiara dobanzile la imprumuturile pe termen lung.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
SUA amenință China cu sancțiuni dacă va impune o lege a securității în Hong Kong
Setari Cookie-uri