Presedintele american Barack Obama a declarat, dupa un nou esec al negocierilor pentru buget intre liderii Congresului, ca taierile bugetare stupide care vor intra automat in vigoare vor costa locuri de munca si vor afecta economia Statelor Unite, transmite MarketWatch.
Obama vrea sa evite blocarea activitatii guvernului, el sugerand ca este dispus sa accepte, temporar, reducerea cheltuielilor de ordinul miliardelor de dolari care vor fi aplicate incepand de vineri, scrie Mediafax.

Obama a vorbit dupa ce liderii Congresului reuniti la Casa Alba nu au reusit sa ajunga la o intelegere in privinta bugetului, pentru evitarea masurilor automate de reducere a cheltuielilor guvernamentale cu 85 miliarde de dolari.

Presedintele a avertizat ca taierile bugetare stupide vor costa locuri de munca si vor avea un impact negativ asupra economiei americane, el acuzandu-i pe adversarii republicani ca sunt responsabili de aceasta situatie.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, a iesit de la negocieri respingand orice majorare de taxe ceruta de democrati si a spus ca saptamana viitoare membrii Camerei vor vota un proiect de lege care va include reduceri de cheltuieli.

Esecul discutiilor duce la intrarea in vigoare a economiilor de 85 de miliarde de dolari in anul fiscal 2013. In total, acest program prevede reducerea cheltuielilor guvernamentale cu circa 1.000 de miliarde de dolari pe parcursul a noua ani, pana in 2021.

Proiectele de lege concurente prezentate joi in Senat de democrati si republicani nu au reusit sa atraga sprijinul necesar.

Taierile automate au fost elaborate in 2011 cu scopul de a determina Congresul sa ajunga la un compromis pe buget, pentru reducerea deficitului si aducerea datoriei de stat pe o panta negativa prin masuri mai putin dure.

Reducerile de cheltuieli sunt prevazute in mod egal in buget, afectand atat sectorul apararii, cat si programe interne precum cele de securitate sociala.

Presedintele si Partidul Democrat, cu majoritate in Senat, insista ca echilibrarea bugetului sa presupuna reduceri moderate ale cheltuieli, dar si cresteri de taxe. De cealalta parte a baricadei, Partidul Republican, care controleaza Camera Reprezentantilor, respinge orice fel de majorare a taxelor si prefera exclusiv scaderea cheltuielilor.

Astfel, bugetul apararii va fi redus cu 10%, iar restul programelor guvernamentale vor pierde 8,5% din alocari. Milioane de angajati ai guvernului federal ar putea fi trimisi in concediu fara plata timp de 22 de zile pe parcursul acestui an, in urma activarii masurilor.

Taierile nu vor intra in vigoare dintr-o data, ci treptat pe parcursul urmatoarelor 7 luni, astfel ca exista inca sperante pentru un acord in Congres prin care sa fie evitate majoritatea masurilor din pachet.

Pe fondul refuzului republicanilor de a creste taxele si ambitiei democratilor de a mentine programele sociale, Congresul se pregateste pentru urmatoarea runda de negocieri dure pe buget. Pe 27 martie va expira bugetul provizoriu convenit anul trecut pentru a mentine operationale institutiile statului in lipsa unui buget pentru anul in curs.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri