Luna februarie a adus si o premiera a ultimilor aproape opt ani pe segmentul creditarii pentru populatie, in conditiile in care soldul creditelor in lei l-a depasit pe cel al imprumuturilor in valuta pe acest segment. Ultima oara cand acest lucru s-a intamplat a fost in septembrie 2007, cu putin timp inainte ca spectrul crizei sa-si faca simtita prezenta asupra economiei locale.

In acelasi timp, depozitele atrase de banci de la populatie si companii si-au continuat tendinta ascendenta si in februarie, cu un avans anual de 9,5%, la aproape 251 mld. lei. Astfel, depozitele au urcat cu cel mai ridicat ritm din februarie 2014 incoace.

„Scaderea TVA a «adus bani in buzunare» consumatorilor, prin ieftinirea bunurilor de consum (in special pe segmentul de alimente). In consecinta, persoanele cu venituri mici au folosit acesti bani pentru a cumpara mai multe alimente. Cei cu venituri peste medie au facut depozite cu acesti bani, neavand pe ce sa-i cheltuiasca pe termen scurt“, spune analistul economic Dragos Cabat.