"In ceea ce priveste dinamica garantarii creditelor, observam o crestere a depozitelor aflate in plafonul de garantare, de la 51% in 2007 la aproape 80% in primul trimestru al acestui an, si o scadere in afara plafonului, de la 43% la 13,4%. Totodata, in primul trimestru s-a evidentiat o reducere a depozitelor la bancile straine, la 6,49%, de la 6,76% la finele anului trecut, determinata de criza din Cipru, adica romanii si-au retras banii din bancile straine si le-au adus in bancile romanesti", a declarat vineri Marius Istrati, director de dezvoltare produse persoane fizice in cadrul Volksbank.

El a aratat ca populatia care detine sume mai mari de bani alege sa le imparta in depozite cu sume mai mici la mai multe banci.

Totodata, tendinta de economisire a populatiei a crescut dupa anul 2008, iar de anul trecut apetitul a crescut pentru termene de peste un an, de la 5% la sfarsitul lui 2012 la 7% dupa primul trimestru al acestui an. Un avans al depozitelor se observa si la termenele sub un an, acestea majorandu-si ponderea de la 52% la finele lui 2008 la 73% in primul trimestru 2013.

"Aceasta tendinta va continua pentru ca bancile vor promova in continuare produsele pe termene mai lungi, dar si populatia va avea un apetit mai crescut de economisire pe perioade lungi", a spus Istrati.

Ca sezonalitate, depozitele la vedere scad in principal in perioada sarbatorilor si concediilor, iar in lunile de vara si iarna se observa influxuri in valuta. In lunile decembrie, ianuarie si februarie dinamica de economisire este foarte mare, ca urmare a primirii de bonusuri sau salarii suplimentare.
Valoarea medie a unui depozit este de 1.980 de euro si numai 13% din activele populatiei sunt tinute in banci, cea mai mare parte a activelor, de 61%, fiind imobiliare.

Rata economisirii in Romania este de 7,89% din venitul gospodariei, in timp ce media la nivelul statelor Uniunii Europene ajunge la 12,2%. Pensionarii depun cei mai multi bani la banci, avand o rata de economisire de 9,82%. La orase, economisirea are o rata de 9,69%, iar in mediul rural de 5,01%.
Istrati a mentionat ca avansul lunar al economiilor in banci reprezinta 51% din potentialul de economisire, calculat ca diferenta intre venituri si cheltuieli, restul de 49% ramanand neexploatat.

"Cresterea medie lunara a economiilor unei persoane este de 40 de lei, adica circa 2,5% din salariul mediu net, ceea ce reprezinta foarte putin, asadar exista potential de economisire", a concluzionat directorul Volksbank.