”Este greu de crezut ca se poate supravietui cu o cota de piata foarte mica. Insa, cate banci vor ramane, si in ce perioada de timp, este dificil de estimat. In mod clar avem un numar mare de banci. Ar putea sa ramana 15-20 de banci... cine stie. In mod clar vor fi cateva banci universale si cativa jucatori de nisa“, a spus Mihaela Bitu, potrivit Mediafax.

In opinia ei, spatiu de consolidare a sectorului bancar exista nu doar in Romania, ci si la nivel european. Sistemul bancar local a ajuns anul trecut la 36 de banci, dar jumatate au o cota de piata de sub 1%, ceea ce a generat dezbateri privind nevoia de consolidare a sistemului.

Anul trecut, patru banci au disparut din statisticile BNR: Volksbank (preluata de Banca Transilvania), RBS (portofolii de retail si corporate preluate de UniCredit Bank), Millennium (cumparata de OTP Bank) si Montepio (exit). Si grupul cipriot Bank of Cyprus se afla in proces de lichidare a operatiunilor locale. Bancile grecesti Eurobank si National Bank of Greece incearca sa gaseasca o solutie comuna pentru operatiunile din Romania desfasurate prin Bancpost si Banca Romaneasca.

Sursa foto: Mediafax Foto