ANAF a analizat toti asiguratorii din piata. La patru companii a gasit de plata 69 milioane lei

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a stabilit, in urma unor inspectii fiscale la patru asiguratori sume suplimentare de plata totalizand 69,2 milioane de lei, ca urmare a recalcularii impozitului pe profit si a TVA pentru anumite servicii, potrivit unor informatii transmise de ANAF la solicitarea Wall-Street.

ANAF a analizat toate companiile de asigurari din piata, pe care le-a clasificat in baza unor criterii de risc. Inspectii fiscale au fost initiate doar la cinci dintre acestea.

"In baza criteriilor de risc specifice, aprobate, au fost analizate toate societatile de asigurari aflate în functiune, stabilindu-se o ierarhizare a acestora in functie de riscul fiscal. Astfel, au fost initiate inspectii fiscale la un numar de cinci societati, actiunile in cauza aflandu-se in diverse stadii", potrivit ANAF.

In cazul a patru societati actiunile au fost finalizate, stabilindu-se sume suplimentare (obligatii principale si accesorii) in valoare totala de 69,18 milioane lei, fiind emise decizii de impunere. La a cincea societate, actiunea de control este inca in derulare.

Sumele stabilite suplimentar pentru plata provin, in principal, din:

Citeste si:
Noi mașini scoase la vânzare de către ANAF. Pot fi cumpărate până...
Noi mașini scoase la vânzare...
  • recalcularea impozitului pe profit prin neadmiterea la deducere a contravalorii unor servicii
  • recalcularea TVA aferenta serviciilor externe de instrumentare de daune si din impunerea veniturilor platite agentilor cu CAS si somaj aferente veniturilor de natura profesionala

Totodata, inspectorii au efectuat, "la solicitarea Autoritatii de Supraveghere Financiara", o inspectie fiscala la o societate de asigurari, incheiata cu decizie de impunere, a transmis ANAF, fara sa numeasca societatea respectiva.

Astra Asigurari a anuntat ce restante i-a stabilit ANAF

Compania Astra Asigurari a informat, intr-un raport pentru primele doua luni ale anului, ca ANAF a stabilit, la finele lunii ianuarie, printr-o decizie de impunere, obligatii suplimentare de plata in valoare de 27,4 milioane lei.

Astfel, inspectia fiscala a stabilit impozite suplimentare de plata de 17,36 milioane lei, la care se adauga dobanzi de 7,7 milioane lei si penalitati de 2,36 milioane lei.

Cea mai mare parte a sumei de 17,36 milioane lei provine din obligatii suplimentare de 8,26 milioane lei referitore la TVA, precum si 8,28 milioane lei in contul contributiilor individuale de asigurari sociale datorate de persoanele cu venituri de natura profesionala, altele decat cele din salarii.

Citeste si:
Sub 20% dintre locuinţe sunt asigurate printr-o poliţă de asigurare
România, la 44 de ani de la...

Din totalul de 27,4 milioane lei, Astra Asigurari mentioneaza in raport ca a contestat obligatii de 15,3 milioane lei stabilite de ANAF, din care 8,88 milioane lei impozit suplimentar, 5,1 milioane lei dobanzi, precum si 1,33 milioane lei penalitati.

ANAF a publicat datoriile unor asiguratori

Astra Asigurari si un alt asigurator important apar pe o lista a marilor contribuabili cu datorii la bugetul general consolidat, publicata de ANAF. Astfel, Astra Asigurari are obligatii fiscale de 13,87 milioane lei la bugetul de stat, 17,9 milioane lei la bugetul de asigurari sociale, 823.800 lei la asigurari de somaj si 1,47 milioane lei la asigurari de sanatate.

City Insurance, a doua companie prezenta pe lista, are restante de 18,58 milioane lei la bugetul de stat, insa a contestat intreaga suma, spre deosebire de Astra Asigurari, care nu a ridicat obiectii pentru niciuna dintre restantele stabilite de ANAF.

Astra a intrat oficial in faliment, dupa o decizie definitiva in acest sens a Curtii de Apel Bucurestil a finele lunii aprilie. Decizia este definitiva si importanta, intrucat marcheaza debutul platii despagubirilor de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor. Fondul a transferat dosarele de la Astra si a deschis dosarele de dauna, insa nu a putut face plati pana la o sentinta definitiva privind falimentul. Intrarea in faliment a Astra Asigurari a fost solicitata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, responsabila de reglementarea pietei asigurarilor.

Citeste si:
PwC România: Inspecţiile fiscale se vor intensifica în perioada...
PwC România: Inspecţiile...

Fondul de Garantare a Asiguratilor a efectuat la inceputul lunii mai primele plati catre creditorii Astra Asigurari. FGA a platit pe 3 mai 2016, suma de 1,25 milioane lei, pentru 248 de dosare.

Sursa foto: yingko/shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri