In 2012, prima de asigurare platita de clubul de fotbal s-a ridicat la 18,05 milioane de lei, iar un an mai tarziu a scazut la 5,3 milioane de lei, potrivit datelor din raportul anual al Astra Asigurari, noteaza Mediafax. Omul de afaceri Dan Adamescu (foto) detine atat compania de asigurari, cat si clubul de fotbal.

In ultimii sapte ani, Astra a asigurat flota Tarom, principalul cont local pe segmentul asigurarilor pentru transporturi aeriane, prima anuala situandu-se intre 3 si 4 milioane de dolari, la o suma asigurata pentru raspundere civila fata de terti de peste 700 milioane dolari. In septembrie 2012, Astra Asigurari a anuntat ca va sponsoriza echipa de fotbal Otelul Galati cu suma de 10 milioane de euro in urmatorii cinci ani.

"Contractul de sponsorizare stipuleaza ca brandul Astra Asigurari va fi promovat pe stadionul echipei din Galati, pe site-ul si publicatiile echipei. De asemenea, brandul sponsorului va fi prezent pe tricouri (...). In schimb, Astra Asigurari va oferi sustinere financiara", se arata intr-un comunicat al Astra din 26 septembrie 2012.

Clubul a fost preluat in 14 septembrie 2012 de The Nova Group, firma controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, se mentiona in comunicat. La inceputul lunii iulie 2013, conducerea FC Otelul a anuntat ca a fost nevoita sa solicite instantei declansarea procedurii de insolventa din cauza sechestrului instituit de ANAF, mentionand totodata ca de aceasta situatie este vinovata fosta administratie a clubului.

Citeste si:

"Conducerea S.C. Fotbal Club Otelul SA anunta ca, avand in vedere perioada dificila prin care trece clubul, mai exact situatia economico-financiara datorata sechestrului asigurator instituit asupra conturilor bancare, a drepturilor corporative si a drepturilor de transfer ale jucatorilor precum si asupra unor bunuri imobile (sechestru asigurator instituit de catre ANAF), este nevoit sa constate incapacitatea sa de plata si sa solicite instantei sa ia act de aceasta stare, sa declanseze procedura insolventei si sa aprobe planul de reorganizare judiciara pe care clubul il va propune", se arata in comunicatul postat pe site-ul oficial al clubului.

ANAF a calculat o datorie de 22,3 milioane de lei, reprezentand taxe catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si penalitati, pentru perioada 2005 - 2008. Cu un capital social de 192,7 milioane de lei, Astra este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. Compania este liderul pietei de asigurari din Romania dupa nivelul primelor subscrise in 2013.

Potrivit datelor ASF, pierderile Astra din 2013 au reprezentat 54,03% din rezultatul negativ al industriei asigurarilor. Astfel, la venituri din subscrieri de 921,4 milioane de lei, in scadere cu aproape 19% fata de 2012, asiguratorul a raportat pierderi de 813,6 milioane de lei, de la un profit net de 6,7 milioane de lei in urma cu un an.