Sergiu Manea, presedintele Bancii Comerciale Romane, a declarat ca bancile vor fi nevoite sa apeleze la actionari pentru a aduce capital suplimentar, ca urmare a schimbarilor legislative din ultima perioada, vizand in special legea darii in plata, insa acestia vor dori sa stie ce tip de rentabilitate a capitalurilor ar mai putea obtine intr-o piata cu un mediu legislativ impredictibil, fara reguli clare si fara strategii economice si publice, conform News.ro

“Ca urmare a acestor schimbari, cu certitudine bancile comerciale vor trebui sa aduca mult mai mult capital reglementat. Se vorbeste foarte mult despre asset quality review (analiza calitatii activelor - n.r.), inclusiv in Romania. Oricum ne-am uita, puteti s-o luati ca pe o predictie relativ aproape de realitate, cererea de capital va creste”, a afirmat Manea la Financial Forum organizat de Profit.ro.

In conditiile in care actionarii vor trebui sa aduca mai mult capital, indiferent ca sunt straini sau locali, e clar ca se vor intreba ce tip de retabilitate vor aduce aceste capitaluri.

“Timpurile in care return on equity (ROE, rentabilitatea capitalurilor - n.r.) asteptat pentru sistemul bancar oriunde in lume era in zona 15%-20% au trecut demult. Insa in continuare bancile urmaresc return on equity, ne uitam la 10%-12%-13% ca si tinta urmarita”, a punctat Manea.

Rentabilitatea capitalurilor reprezinta cel mai important indicator de masurare a performantei unei banci, fiind calculat ca raport intre profitul net obtinut si capitalurile proprii, care reprezinta contributia actionarilor.

“Investitorii in capitaluri bancare vor judeca inrebandu-se care e tipul de return pe care il pot obtine. Daca tinta mea este 10%, care este probabilitatea sa obtin aceasta tinta in diferitele medii si piete in care ma aflu?”, a continuat presedintele BCR.

Pentru a putea realiza acest calcul, actionarii trebuie sa se uite in doua directii

Prima directie este legata de predictibilitatea mediului legislativ, de claritatea regulilor si de strategiile economice si publice in locatiile in care bancile isi desfasoara activitatea.

“E clar ca Romania nu indeplineste niciunul dintre cele trei criterii. Cu ce se confrunta actionarii bancilor din Romania? Cu o idee de protectie sociala pe banii investitorilor, cu dezvoltarea pe credite in loc de inovatie si cu mentinerea acestei marote distructive a muncii ieftine in loc de educatie”, a subliniat Manea.

A doua directie este legata de tipul de piata tinta si de veniturile pe care acea piata le va putea aduce institutiei bancare.
In acest sens, bancile se confrunta cu reglementari de protectie a consumatorilor.

“Aici suntem intr-o situatie foarte dificila, unde avem interventia statului in formarea preturilor. Deci ne aflam intr-o situatie foarte periculoasa de preturi administrate. Intrebarea este daca convenienta pe care o banca ar trebui s-o ofere consumatorilor trebuie facuta prin prisma unor preturi administrate?”, a completat seful celei mai mari banci de pe piata locala in functie de activele administrate.

El a mentionat ca, daca in prezent se vorbeste despre preturi administrate la credite, ulterior s-ar putea discuta despre preturi administrate la deschideri de conturi sau operatiuni bancare.
“Intrebarea este daca statul trebuie sa se substituie pietei in loc sa insiste pe necesitati de transparentizare”, a concluzionat Manea.

Sursa foto: Sashkin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri