Ordonanta 114 afecteaza toate bancile romanesti, atat pe cele cu capital strain si poate chiar mai mult pe cele cu capital romanesc, pentru ca acestea din urma nu au unde sa isi mute activele pentru a evita taxarea acestora. Ca urmare a taxei nou introduse, bancile sisteaza investitiile planificate si taie la sange cheltuielile, fapt care induce neincredere in economie.

Directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca banca avea in plan renovarea a peste 200 de agentii, insa renunta in conditiile nou create pe piata.

Blocarea investitiilor bancilor inseamna comenzi mai putine pentru firme

“Asta inseamna ca zeci de firme de constructii nu vor primi contractele astea. Pentru digitalizare, suntem in faza de lansare. Am zis sa amanam a doua faza. Noi nu cumparam aplicatiile noastre de pe Google store cu 40 de lei, noi platim 40 milioane lei pentru siguranta, sustenabilitate, performanta, hardware, software, tot ce este in spate”, a explicat Tetik, intr-o conferinta in care bancherii au vorbit despre consecintele taxarii activelor in functie de evolutia ROBOR.

Referitor la posibilitatea ca banca sa majoreze dobanzile la credite pentru clienti, Tetik a spus ca este foarte greu, pentru ca multi dintre ei nu isi permit sa plateasca dobanzi mai mari.

"Nu vom alege sa marim dobanzile. Clientii nu pot sa digere cresteri agresive de dobanzi. Vom diminua investitiile, vom trainui mai putini oameni. Nu vrem sa transmitem povara la clienti. Nu este vina lor. Noi avem o responsabilitate. Noi va trebui sa fim foarte selectivi", a subliniat directorul BT, sugerand ca este posibil ca mai putine IMM-uri sa primeasca imprumuturi de la Banca Transilvania.

Bancile romanesti nu au tratament special

Banca are actionariat romanesc in proportie de 60% si s-a dezvoltat foarte puternic in ultimii ani, ajungand pe locul 2 in sectorul bancar dupa active. Insa Ordonanta recenta nu lasa reprezentantii bancii sa se bucure de acest succes, pe care banca locala l-a obtinut dupa dupa 25 de ani in care a reinvestit profitul in capital.

“Avem si investitori straini, dar aproape 60% este capital romanesc si avem si aproape 30.000 de investitori romani persoane fizice, care au incredere in banca asta. Ei nu pleaca si nici noi nu putem pleca undeva, nu avem sansa sa ne “parcam” activele undeva, sa ne luam bagajele si sa ne gandim la alta geografie. In ultimii ani, am dat 55.000 de credite catre IMM-uri. Sunt atat de multe informatii false, ca bancile nu dau credite! Noi, in 2018 abia am facut fata sa ne mentinem cota de piata. Asta inseamna ca si celelate banci au dat multe credite”, a subliniat Tetik.

Si CEC Bank, banca detinuta integral de statul roman, este afectata de noua Ordonanta. Presedintele bancii, Radu Ghetea, s-a declarat preocupat de gasirea unor solutii avand in vedere efectele pe care le produce actul normativ.

"Suntem banca de drept privat cu capital de stat Aceasta este definitia corecta. Nu avem alte preocupari sau alte avantaje sau dezavantaje fata de ceea ce au toate bancile din sistemul bancar. Suntem preocupati sa gasim solutii la efectele Ordonantei. Trebuie sa gasim mijloc sa reducem cheltuielile, sa reducem investitiile. Avem si o particularitate: capitalul este de stat. Aici sa vedem cum va gestiona actionarul situatia concret", a spus Ghetea.

De asemenea, Banca Comerciala Romana (BCR) analizeaza sistarea investitiilor ca urmare a introducerii taxei pe activele bancare.

“Noi, la BCR, acum am inceput practic sa ne uitam ce putem rationaliza din punct de vedere cheltuieli. Avem sub revizuire toate planurile de investitii pe care le aveam pana acum”, a declarat Sergiu Manea, presedintele executiv al BCR si presedinte al CPBR.

Cat mai pot bancile sa taie cheltuielile?

In opinia sa, blocarea investitiilor de catre banci va avea un efect in lant, pentru ca toate decitiile stopate inseamna mai putina activitate in economie. Astfel, se creeaza lipsa de incredere in economie si aceasta duce la scaderea cererii de credite, la decizii de reducere a gradului de indatorare etc.

La randul sau, Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a sustinut ideea ca noua taxa pune sub semnul intrebarii investitiile viitoare. Insa, in opinia sa, marja de manevra a bancilor in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor este destul de limitata, avand in vedere ca sectorul bancar a trecut printr-o restructurare masiva in ultimii 8 ani, atat la nivel de personal, cat si la nivel de retea teritoriala (reducere de aproximativ 25% in ambele cazuri), iar procesul nu s-a incheiat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri