Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) ar putea ajunge pana la finele lunii la circa 8.000-10.00 de dosare achitate, in urma platirii a cel putin 4.000 de dosare deschise pentru Astra Asigurari, a declarat prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) , Cornel Coca Constantinescu, potrivit News.ro

“Pana la sfarsitul lunii mai cred ca vom reusi sa achitam intre 8.000 si 10.000 de dosare. Astazi avem aproximativ 4.000 de dosare platite si sper ca in timpul acesta relativ scurt sa mai putem sa platim cel putin 4.000 de dosare”, a afirmat Coca Constantinescu la Financial Forum, organizat de Profit.ro.

Prim-vicepresedintele ASF coordoneaza un comandament la nivelul autoritatii care supravegheaza modul si ritmul in care FGA realizeaza platile pentru pagubitii Astra.

“Obiectivul nostru este acela de a reusi sa platim pana la sfarsitul anului dosarele la care avem cereri de despagubire transmise de catre asigurati. Dupa calculele de astazi, inseamna undeva la 35.000-40.000 de dosare”, a mai spus Coca Constantinescu.

Fondul de Garantare a Asiguratilor a inceput plata despagubirilor in cazul Astra Asigurari pe 4 mai

Cum se vor efectua platile

Platile se vor efectua in functie de varianta aleasa de fiecare creditor de asigurari, intr-un cont bancar prin virament, prin mandat postal sau cash, la orice agentie a bancii Raiffeisen.

Compania de asigurari Astra a intrat in mod oficial in faliment, dupa o decizie definitiva in acest sens a Curtii de Apel Bucuresti. Intrarea in faliment a Astra Asigurari a fost solicitata de catre Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), autoritatea de reglementare pe piata asigurarilor.

Portofoliu cu circa 2 milioane de contracte de asigurare

La intrarea in faliment, Astra avea in portofoliu circa 2 milioane de contracte de asigurare, din care circa 870.000 erau polite RCA. In octombrie 2015, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a transferat dosarele de dauna, de asigurare si bazele de date de la Astra.
Fondul a primit 32.844 de cereri de plata pana la 25 aprilie, din care peste 83% sunt pentru dosare de dauna, 17% pentru restituiri de prima, daca clientii Astra au denuntat contractul (5.552 dosare), iar 12% sunt cereri pentru regrese (3.843 dosare).

Fondul de Garantare a aprobat pana la acel moment 4.171 de dosare (12,7%), a respins 24 de dosare (0,07%), fiind trimise spre avizare 2.176 de dosare (6,63%), iar pentru 2.423 de dosare (7,38%) au fost cerute documente suplimentare. Alte 24.050 de dosare (73,52%) sunt in curs de procesare, FGA estimand un termen cuprins intre 14 si 20 de luni pentru plata tuturor despagubirilor, avand in vedere ca multe dosare sunt in litigii la diferite instante.

Care este suma maxima pe care o poate plati FGA pentru fiecare pagubit

Fondul poate efectua plati, in limita a 450.000 lei (circa 100.000 euro) pentru fiecare pagubit, dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului si catre pagubitii care au depus cereri de plata si au dosarele complete.

FGA a redus estimarea pentru valoarea totala a platilor care urmeaza sa fie efectuate pentru cele 57.210 de dosare preluate de la Astra Asiguriri, de la 650 milioane lei la circa 480 milioane lei, intrucat 120 de creditori depasesc plafonul maxim de despagubire, in suma totala de 230 milioane lei.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri